Фолклорни фестивали, събори и панаири

Трифон Зарезан в с.Антимово
ежегодно събитие

с.Антимово, община Видин, Област Видин

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Февруари 2023

 
Спазвайки народната традиция и с много настроение жителите на село Антимово отбелязаха Трифон Зарезан. Празника ще започне в центъра на селото.
Фолклорни фестивали и събори
В програмата на празника има ритуал по зарязването на лозята, изпълнение на танцовия състав към местното читалище "Просвета" и духовия оркестър "Дунавски ритми", конкурс за най-добро домашно вино, забавни игри и викторини.
Фолклорни фестивали и събори
След това по- младите с хоро стигнаха до къщата на най-опитния лозар, където зарязаха асмите.

После в салона на читалището седнаха на пищна трапеза за угощение. Всеки извади донесени от къщи мезета, хлябове, баници, вино.

По традиция комисия от дегустатори оцени най-добрите червени и бели вина.

Класираният на първо място за червено и бяло вино се обявява за новия цар Трифон.

В Антимово обаче много млади мъже носят името Валентин. И понеже днес е и денят на влюбените, и техен имен ден, на общата трапеза вдигнахме наздравици за здраве, щастие и много любов в семействата им.

Преди 30 години в околностите на Антимово е имало стотици декари лозя, но днес грозде си произвеждат само в дворовете. Лозята, където са отглеждали каберне, мерло и гъмза с висока захарност, днес са изоставени.

Нито един от местните вече не носи името Трифон. Но на Трифон Зарезан по стар стил цяло село празнува.
Фолклорни фестивали и събори
Лозята не оцеляха, но празникът ни – да.

Така е и днес – преди обяд мъже и жени, облечени в национални носии, се събраха на площада, където ги посрещна духовата музика.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания