Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. Теодор Тирон'' в с.Слатина
ежегодно събитие

с.Слатина,община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
29.02.2020 г. -
29.02.2020 г.


 
Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на ''Св. влмч. Теодор Тирон''.
Фолклорни фестивали и събори
Църковният храм в селото е от края на XIX век и носи името „Свети Тодор“. Идеята за построяване на местна църква е подкрепена от Неофит Рилски, минал през селото около 1832 г. Матьо Кунчев и Станьо Петков подаряват място за двор на училището и черквата. Строежът започва през пролетта на 1884 г. с майстори македонци.Доведени са зографи от Самоков. Освещаването на новопостроения храм „Св.Тодор “ се извършва при голяма тържественост на Петковден през 1885 г. в присъствието на митрополита на Пловдив. Внушителният църковен храм в с.Слатина е обявен за паметник на културата.

На Великден в центъра на селото се извиват кръшни хора.
За Празника на детето - 1 юни се провежда тържество за най-малките.
С шумни веселия се отбелязват и празниците:Богоявление, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, Лазаров ден и Коледа.Съхранена е автентичността на обичаите: коледуване, сурвакане, лазаруване, правене на кукери.

Село Слатина се намира в полите на "Средна гора" на 5 км на юг от "Стара планина" и на около 25 км от гр. Карлово. През селото протича р. Стряма и в предвид на местоположенето му се откриват възможности за развитие на планински и екотуризъм. Населението на с. Слатина наброява около 1200 жители. На територията на селото се намира Народно читалище "Сеяч" с библиотека към него, с библиотечен фонд от 6741 тома.

През 2007 г. в селото е открит пенсионерски клуб. Има и цех за производство на безалкохолни напитки. Здравното обслужване на населението се извършва от личен лекар - "джипи". В селото е развито частното земеделие и животновъдство.Има свободни общински терени и частни сгради за привличане на инвестиции.

В централния парк на селото има изградена паметна плоча на участниците и загиналите през Първата, Втората световна и Отечествената войни.

За контакти
тел.: 031398/221
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания