Религиозни и храмови празници

Празник на Чудотворната икона на Божията майка в Бачковският манастир
ежегодно събитие

с.Бачково, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
4.9 от 8 гласа
17.04.2023 г. -
17.04.2023 г.


 
Специфичен е празникът на втория ден на Великден, свързан с чудотворната икона на Света Богородица. Преданието разказва, че иконата сама прелетяла от Грузия и кацнала в малка пещера в скалите над манастира, в местността Клувията.
Фолклорни фестивали и събори
Била открита от две овчарчета, които забелязали, че мястото излъчва необикновено сияние, и известили манастирското братство.
Фолклорни фестивали и събори
Монасите пренесли светинята в манастира и я поставили в олтара на църквата. За всеобща изненада на сутринта се оказало, че е изчезнала.
Фолклорни фестивали и събори
Намерили я на старото й място на Клувията и я върнали обратно, но тя отново „избягала".

Говори се, че дори я приковавали с вериги, но и това не било в състояние да я спре. Три нощи подред иконата се връщала на Клувията, докато най-накрая един от монасите сънувал сън.

Явила му се Света Богородица и поръчала да я поставят в църквата, вдясно от входа - да посреща първа вярващите и да им помага в нужда. Щом изпълнили заръката, иконата престанала да „бяга" и започнала да прави чудеса.

Вярва се, че чудесното намиране на иконата е станало именно на втория ден на Великден.

Тогава се прави литийно шествие, при което чудотворната икона се носи от манастира до Клувията, където е изграден малък скален параклис. Рано сутринта тя се сваля от трона й и се поставя на специална носилка, като се обкичва с цветя и зеленина.

После се изнася на двора под тържественото биене на църковните камбани и там се подреждат участниците в литийното шествие.

Най-отпред върви монах с клепало, след него игуменът и манастирското братство в тържествени одеяния, после носилката с иконата и обикновените богомолци.

Вярва се, че който носи иконата, ще получи опрощение на греховете си и изцеление. Затова около нея се тълпят множество хора и всеки се стреми да я поноси замалко или поне да я докосне.
Фолклорни фестивали и събори
Цветята от венеца на иконата също имат чудодейна сила и всеки поклонник отнася по стръкче със себе си за здраве и късмет.

Шествието се отправя по посока на Клувията, като спира на няколко определени по традиция места - местата, където по предание монасите са почивали, докато са я носили за пръв път към манастира.
Фолклорни фестивали и събори
Иконата се изнася до параклиса „Свети Архангел Михаил" над самата пещера (която е прекалено тясна да побере вярващите) и там се оставя за поклонение, като се провежда тържествена служба.

За контакти : тел.: 03327/23 88Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания