Религиозни и храмови празници

Събор на 24 Май в с.Белащица
ежегодно събитие

с.Белащица,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
24.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Селото се намира на 3 км от околовръстния път на Пловдив. До него водят два пътя - старият, минаващ през село Брани поле, е в добро състояние и извежда на центъра, а новият, построен и открит през 2006 г., води до вилната зона на Белащица.
Фолклорни фестивали и събори
На 6 май (Гергьовден) е празникът на Белащинския манастир "Св. Георги". Около него се организира събор. Празникът на селото е на 24 май в местността "Чинарите". Събор се организира и на 31 май (в центъра на селото) в памет на акордеониста Костадин Льолев

Белащица е сред най-атрактивните села в района, След края на селото двата пътя се свързват в един, който води до парк " Родопи " (познат на пловдивчани просто като хижа "Здравец"). На 8 км след Белащица в посока хижа "Здравец" е село Гълъбово,а на 50 метра в посока Пловдив е Брани поле. Говори се за сливане на двете села. На 3 км западно е село Марково ,а на 2 км източно е Брестник В проект на община Родопи се предвижда свързване на трите села чрез асфалтов път.

Според легендата Никифор Ксифий (управител на Филипополис от 1018 година) има изключителен принос за поражението на цар Самуил през 1014 година при Беласица планина (Македония), тъй като се явил в тила му. Император Василий II му подарил 15 000 от пленените Самуилови войници. Ослепените войници ,разквартирувани на това място основали село Беласица, което след това нарекли Белащица.

В центъра на Белащица се намира новата сграда на кметството, в която освен него са здравната служба и пощата. До нея се намира сградата на читалище "Просвета" и библиотеката, а срещу тях е ОУ "Пенчо Славейков". В селото има действаща детска градина с детска ясла. Също така селото разполага и с детска,млечна кухня.

За контакти :
ул."П.Славейков" №79; 0882 99 86 10

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; E-mail: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания