Религиозни и храмови празници

Събор на ''Успение на Св. Богородица'' и Храмов празник в с.Бело поле
ежегодно събитие

с.Бело поле, община Благоевград, Област Благоевград

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
На 15 август (Успение на Пресвета Богородица) в селото се провежда събор заради строящата се черква, която ще носи името на света Богородица. Програмата включва литературни и музикални изпълнения. Прави се и курбан за здраве.
Фолклорни фестивали и събори
Село Бело поле се намира в западното подножие на Рила. Разположено е на левия бряг на река Струма. Релефът е хълмист като постепенно преминава в равнинен.

Предполага се, че селото е наследник на древноримско селище. Правени са археологически разкопки и са открити монети от времето на Римската република. Според една легенда първите заселници ( а според друга версия на легендата - пътуващи търговци ) открили на това място поляни, осеяни с бели цветя. Оттам произлиза сегашното му име Бело поле.

Културно „огнище“ е читалище „Изгрев“, което се намира в сградата на кметството. Природни забележителности са причудливите скални форми на хълмовете, между които се намира старото землище, а също и малките пясъчни островчета (за съжаление вече почти унищожени) в река Струма.

Белополският бряг на река Струма впечатлява приятно от 2001 г., когато учениците от основно училище „Васил Левски“ (вече не функционира) в селото щателно го почистиха и поставиха къщички за птици по новозасадените тополи. Това стана благодарение на проекта „Брегът на нашата река - място за отдих“, с който училището спечели конкурс на община Благоевград. Средствата бяха използвани за подобряване на екологичната обстановка на брега на реката и на материално-техническата база на училището.

Кухнята на село Бело поле не се различава особено от традиционната българска селска кухня, характерна за югозападния край на страната. По-популярни ястия са така наречената пърженица (изпържена смес от извара, яйца и нарязани пиперки), баницата с праз лук и извара, баницата с праз лук или с кромид лук, наречена зелник. През лятото се предпочитат по-леки храни като таратор, айрян, който по тези места се нарича мътеница и споменатите по-горе ястия. През зимата месната храна е по-застъпена - изпържени парчета свинско месо, наречени пръжки, пържени дробчета и печени ребърца. На Гергьовден и за по-специални случаи се пекат агнета или козлета.

За контакти:
Кметство: 073861622

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания