Религиозни и храмови празници

Събор на 24 Май в с.Бабинска река
ежегодно събитие

с.Бабинска река, община Бобов дол, Област Кюстендил

Вашата оценка
24.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
24 май - селски събор и курбан в чест ''Св. Св. Кирил и Методий'', покровители на селото. Събора може да бъде преместен и в последната неделя на месеца.
Бабинска река е обявена за самостоятелно село през 1948 г., като до тогава е било общо със съседното село Новоселяне. По-точно в землището на Бабинска река били егреците и селскостопански постройки на Новоселяне.

Тъй като в началото на 20 век Новоселяне е многолюдно село (около 1200 души, днес 80 души) след родови делби и привлечени от по-плодородни земи и подпочвени води покрай реката хората почват да си градят къщи в долината на Бабинска река.

Следи от живот в древността са оставени чрез уникалните скални ниши. В местността "Кошарите" е имало средновековно селище. По неизвестна причина хората от местността са се изселили в Пернишко и сега там има малко селце Кошарите, което е образувано от преселниците. В момента в село Бабинска река живеят стотина жители, като почти всички са възрастни. Всички те са етнически българи.

Само източно-православни християни.
Кметство, библиотека.

За контакти :
Място: Площада в с. Бабинска река
Организатор: Кметство с. Бабинска река
Тел.: 0702 6-51-16

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания