Религиозни и храмови празници

Събор на Рождество Богородично в с.Гигинци
ежегодно събитие

с.Гигинци, община Брезник, Област Перник

Вашата оценка
20.09.2023 г. -
21.09.2023 г.


 
Местният събор се провежда всяка година на 21 Септември. Самият празник се предшествува от тържество, което се провежда на площада на 20 Септември вечерта.
Фолклорни фестивали и събори
В селото също се празнува народният празник - Сурова на 14 януари. Групата е многобройна. Взима участие в прегледите на кукерските групи в гр. Брезник и в международните фестивали, провеждани в гр. Перник. Много пъти е печелила награди.
Забележителност е православната черква "Успение Богородично" строена през 1881 г.
Фолклорни фестивали и събори
На 2 май на ливадите около манастира се организира всяка година народен събор на който се стичат стотици хора не само от близките села, но и от по-далечни села и градове.

В местността "Дубие" всяка година се празнува християнският празник "Света Троица". Готви се курбан.

Село Гигинци се намира в планински район, югозападно от Брезник.

То е разположено в подножието на планината Църна гора. Част е от Руйско-Верилската планинска верига в Краище с най-висок връх Тумба - 1129 м. Надморската височина на селото е 786 м.

Село Гигинци е старо, средновековно селище. Намерени са турски документи от XVI век, в които е регистрирано селото като тимар с 18 домакинства към каза Брезник. Съществуването на селото през средновековието е засвидетелствувано и от манастира "св. св. Козма и Дамян" под връх Китка. Поради липса на поминък през последните години населението силно намалява.

Гигински манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" (Църногорски манастир), находящ се на 6 км. от село Гигинци. Тук отново кипи живот. Възстановена е черквата, аязмото, кухнята и столовата, продължава възстановяването на стопанските постройки. Монасите отглеждат стадо от биволи, кошери с пчели и др. В манастира можете да си купите кисело биволско мляко и биволско сирене.
Фолклорни фестивали и събори
В близост до с. Гигинци се намират язовир "Бегуновци" и язовир "Слаковци". Язовирите се отдават на концесия. До язовир Слаковци е изграден красив комплекс от хотел, ресторант, бунгала, кафе, множество беседки за почиващи и риболовци. До язовир "Бегуновци" има също кът за отдих.

За контакти : Кметство : 0879803360

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания