Религиозни и храмови празници

Събор на ''Успение Богородично'' в с.Осойца
ежегодно събитие

с.Осойца, Община Горна Малина, Софийска област

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Събор при манастирчето ''Успение Богороднично'' на 15.08(Голяма Богородица). Провежда се събор и се дава курбан за здравето на жителите на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Село Осойца
(Пише се с О и с й) се намира в планински район, на южния склон на Стара планина. На запад от селото се намира село Негушево, а на изток — Саранци.
Фолклорни фестивали и събори
През селцето минават реките Бълъклия и До̀бра рѐка (чете се по шопски с ударения на първите срички). Основните махали са Добра река, Средсело, Богаза, Мари Мома, Потоп махала.

Голяма част от населението са бежанци от Македония. Преселници има също от съседните села Чурек, Горно Камарци и Стъргел. При изграждането на параклис в местността "Мари Мома" са открити медни римски/византийски монети, както и много останки от грънци, човешки кости и големи добре оформени камъни.

Мястото е естествено непристъпно от почти три страни скалист край на дълъг хълм. На места скалите са почти отвесни с височина 15 - 20 метра, прорязани от обикалящата хълма река.Тези доказателства, заедно с тракийските могили говорят, че на мястото на днешното село "Осойца" е съществувало селище от дълбока древност. През селото е минавал стар - античен път, който след местността "Мари Мома" с лек наклон тръгва по склона на Стара планина и излиза в местността на прохода "Витиня".

От спомени на стари хора, селото е било основно населено с турци изпълняващи дервенски функции - охрана и съпровождане на пътници из прохода. Слуховете говорят, че когато са се строяли местния магазин/кръчма ( разположени са в една и съща сграда) са намерени кости на хора. За да не бъде забавен строежа, не са били уведомени археолози и няма официални документи по случая.

В самото село: паметник(началото на селото), църква, голямо каменно училище, завършено през 1930 година, къща-музей недалеч от мегдана (Средсело), в която има сбирка от предмети, донесени от цял свят от пътуванията на богат емигрант (Стоян Тодоров, родом от Осойца), живеещ във Виена.

Параклис "Св.Вознесение" в местността „Манастирчето“.
Параклис „Успение Богородично“ в местността "Мари Мома".
Ловна хижа "Папратина" в местността "Папратина"


Старото име на Осойца всъщност е било Припечница, защото селото е разположено на припек в южния склон на Стара планина. Сегашното име е дадено от македонските преселници. Старата част на селото е предимно в махалата "Мари Мома", която се намира в усойно място.

За контакти : tel.: 07157/22 51 0889 71 18 99

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания