Религиозни и храмови празници

Храмов празник на ''Св. Дух'' и Събор в с.Конаре
ежегодно събитие

с.Конаре, община Гурково, Област Стара Загора

Вашата оценка
04.06.2023 г. -
04.06.2023 г.


 
На Св.Дух - Празник в с.Конаре - Земляческа среща.

Намира се в община Гурково, област Стара Загора. Площта на населеното място е 1 кв.км. Населението му не надвишава 420 души.

Старо име - Княгиня Евдокия. Религията в село Конаре с православно християнство. Отсъства наличието на друг вид религия.

Средновековна крепост'' Градище''
се намира на 2.97 km североизточно по права линия от центъра на село Конаре. Построена е на височина, издигаща се на 800 m над морското равнище, между местностите "Парапанска нива" от север, височината "Въз" от изток, и "Каньов припек" от запад. От изток и запад текат водите на планинските реки Конарска Улищица и Козарска Улищица.

Терасата, на която е построена крепостта, е наклонена на юг. От нея се открива широк хоризонт до Средна гора. От север крепостта няма останки от зидове. Там скалите са високо 50 m и са недостъпни. От източната страна личат твърде ясно основите на стената, макар и на нивото на земята. Сравнително по- добре са запазени зидовете от юг и запад. Дебелината им е 2 m.

Зидарията е от ломен камък, споен с бял хоросан, в който има парчета от керемида. На най- високата част има следи от вътрешна сграда, която е много разрушена. Формата на крепостта е неправилен многоъгълник, като трасето на крепостната стена е съобразено с терена на възвишението.

Запазено е историческо предание, че от крепостта е имало редовно наблюдение на юг и при опасност се вдигали огромни бели платна, които сигнализирали населението на близкия "Улинград" да се прикрие в нея.

1 май - Традиционна среща – събор в м. ”Улищица".

За контакти: Кмет: Телефон: 04343/22

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания