Религиозни и храмови празници

Храмов празник на ''Успение Богородично'' и Събор в с.Огняново
ежегодно събитие

с.Огняново, община Гърмен, Област Благоевград

Вашата оценка
2.5 от 4 гласа
15.08.2019 г. -
16.08.2019 г.


 
На патронния празник на църквата „Успение Богородично“ 15 август, се провежда традиционен събор, който продължава два дни с концерти и борби.
Фолклорни фестивали и събори
Село Огняново
е на десния бряг на река Канина в подножието на родопския рид Дъбраш. От общинския център Гърмен е отдалечено на 4 километра северозападно, а най-близкият град е Гоце Делчев - на 10 километра на югозапад.
Фолклорни фестивали и събори
В местността Грамадите на югозапад от Огняново има следи от средновековно селища, а в местността Градец са разкрити останки от наблюдателна кула.

Според народно предание Фотовища е продължение на старо българско селище с име Потопища. Под имената Хотогаща и Хотовища селото се споменава в османски данъчни регистри от втората половина на 15 век, 1623-1625, 1635-1637, 1660 и 1671 като чисто християнско село, чието население се увеличава. Освен под името Хотовища (на османски турски: حــوطــويــشــتــه), се споменава и под името Фотовища (на османски турски: فــوتــوشـتــه, فـتــوشـتــه).

През 19 век Фотовища, наричано също Фотовица и Фотигош, е смесено българо-помашко село в Неврокопска кааза на Османската империя. Българо-мохамеданите са преселници от неврокопските села Горно Дряново, Бабяк, Скребатно, Избища и други. През 1835 година във Фотовища е изградена църквата "Успение Богородично". В 1859 година е отворено първото училище.

В селото е образуван комитет на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и християнските му жители активно участват в Горноджумайското и Илинденското въстание.

Селото е освободено от османска власт на 12/25 октомври 1912 година по време на Балканската война от Седма рилска дивизия. Петдесет и шест души от Фотовища се включват като доброволци в Македоно-одринското опълчение. През периода 1913-1918 година в селото се заселват българи бежанци от Егейска Македония - предимно от селата Горно Броди и Каракьой. В 1928 година в селото е основано читалище „Борис Сарафов“, прекръстено след 1944 година на „Асен Златаров“. В 1934 година с указ на деветнадесетомайското правителство името на селото, произхождащо от гръцкото φωτιά, огън е преведено на български като Огнѣново, от 1945 година Огненово, а в 1966 името е трансформирано на Огняново.

На половин километър северно от селото в местността Крайселско има група от седем минерални извора и един сондажен кладенец с температура 35-39,5 °C и ниска минерализация, подходящи за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и урологични заболявания.

Тук е построен профилакториум „Огняново“ - т.нар Селски бани. На километър и половина североизточно от селото в местността Крайречно има втора голяма група минерални извори - Гоцеделчевски или Градските бани. В 1963 година Огненово е обявено за балнеолечебен курорт с местно значение.

За контакти: Кметство: Телефон: 0882/966 767

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания