Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Свето Благовещение'' в с.Шейново
ежегодно събитие

с.Шейново,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
25.03.2023 г. -
25.03.2023 г.


 
25 март — празник на храма на селото „Свето Благовещение“. Селото е разположено в Казанлъшката котловина, част от Задбалканските котловини.
Фолклорни фестивали и събори
Село Шейново се намира на 3 км. от полите на Стара Планина. То е едно от деветнадесетте населени места в рамките на Община Казанлък.

Само на няколко километра се намира и язовир "Копринка", подходящ за плажуване и риболов.

Отстои на 1 км от наскоро откритите от експедиция ТЕМП тракийски могили със съкровища Голяма Косматка и Косматка.

Шейново е село, изиграло важна роля в движението за освобождение на България от турско робство.

Известно със знаменитата Шейновска битка. В селото се намира Паметникът на победата, издигнат на мястото, където е победен Вейсел паша.

В българската традиционна култура е съхранена изконната традиция всяко селище да празнува деня на своя закрилник и покровител (обикновено това е патронът на църквата в селото).

В деня на събора, освен празничната служба в християнския храм, веселието е на мегдана (центъра). Подреждат се богати трапези за гости и домакини във всеки дом. Характерно за селата от Казанлъшка община е приготвянето на „курбан" ( древно ястие от вода, сол и месото на принесеното в жертва агне), който се осветява от свещеника и всеки хапва от него за здраве и берекет на цялото село.

На този ден всички роднини се завръщат в дома на родителите си, а неписаният закон повелява всеки странник да бъде скъп гост на семейната трапеза.

За контакти :Телефон: 0431 98 310

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания