Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св.Троица'' и Събор в с.Ясеново
ежегодно събитие

с.Ясеново,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
04.06.2023 г. -
04.06.2023 г.


 
Празник на селото-Св.Троица. Намира се в полите на Стара планина, на 5 км южно от географския център на България. На 800 m западно от селото е река Лешница.
Фолклорни фестивали и събори
Село Ясеново (старото му турско име е Химитли) се намира в равнинен район. Около селото има тракийски могили.

Останки от крепости: Момина поляна — на 4 км североизто, Вършитбен камък (Харманкая) — на 2 км северозапад и Асара — на 3 км север.

Преди 3 века селото е било край голям извор, на 1,5 km южно от сегашния център, но поради чумна епидемия е изместено на сегашното си място. До 1878 г. е било изцяло с турско население.

На 8 януари 1879 г. откъм Габрово, през Химитлийската пътека, тук слизат руски войски и части на българското Опълчение и нападат и превземат на 9 януари Шейновския укрепен лагер, на 4 km източно от селото.

След войната 70% от турците се изселват. Идват българи от Габровско и Карловско. През 50-те години на 20 век идват преселници от Кърджалийско и Смолянско. В селото има джамия и новострояща се църква.

Долината на Каменната река (Каял дере), с каньоноподобна средна част, в източния край на селото. Множество скали с форма на хора и животни.

Пещери в Каял дере и Кисе дере.
Пещера N7 в Кисе дере, на 1ч северозапад, е с течащ поток и с хоризонтален входен участък. Думата Кисе означава джоб (сега тази дума се използва само в Анкара с.Ахъркьойлю).

В землището на селото се намира резерватът „Лешница“. Връх Исполин (1504 м), на 3 часа северно от селото.

Празнува се и Гергьовден -6 май.

В българската традиционна култура е съхранена изконната традиция всяко селище да празнува деня на своя закрилник и покровител (обикновено това е патронът на църквата в селото).

В деня на събора, освен празничната служба в християнския храм, веселието е на мегдана (центъра). Подреждат се богати трапези за гости и домакини във всеки дом. Характерно за селата от Казанлъшка община е приготвянето на „курбан" ( древно ястие от вода, сол и месото на принесеното в жертва агне), който се осветява от свещеника и всеки хапва от него за здраве и берекет на цялото село.

На този ден всички роднини се завръщат в дома на родителите си, а неписаният закон повелява всеки странник да бъде скъп гост на семейната трапеза.


За контакти:
с. Ясеново; 6177, ул. ”Освобождение” 1; Кмет: 0431 98 313

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания