Религиозни и храмови празници

Храмов празник и Ден на гр.Шипка
ежегодно събитие

гр.Шипка,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
4 от 2 гласа
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Празник на града - ''Успение Богородично''. Град Шипка е разположен в подножието на Стара планина на 570 м надморска височина.
Фолклорни фестивали и събори
Град Шипка
е средище на културата по българските земи още от 11-6 в.пр.н.е когато българските земи са обитавани от траките. 6 - 2 в.пр.н.е. се смята за разцвет на тракийската култура.
Фолклорни фестивали и събори
Множество останки от този период има в района на Шипка, Казанлък и близките селища. Гробницата в могилата Оструша е най - големият на територията на България култово - гробнищен комплекс с площ 100 кв. м.

Паметникът на свободата “Шипка”
е разположен в националния парк- музей “Шипка”, намиращ се по билото на Стара планина, на 18 км от Габрово. По време на руско- турската война на връх Шипка се разиграва най- решителната битка променила историята на цяла България. В памет на загиналите хиляди български опълченци и руски войни там е издигнат този величествен паметник.

За да се стигне до него, трябва да се изкачат 894 стъпала. Паметникът е с височина 31, 5 метра и е на 7 етажа, като в приземния етаж, под централната арка, се намира мраморен саркофаг, съхраняващ костите на загиналите в битката герои. Формата на паметника наподобява средновековна бойна кула. Първото което човек вижда горе над централния вход, е големият бронзов лъв, който е обърнат на изток, откъдето са дошли освободителите. На останалите три страни са увековечени с бронзови букви имената на бойните полета- Шипка, Шейново и Стара Загора, свързани с Освобождението на България.

Разхождайки се по етажите на паметника, човек усеща духа на героизма на руските войни и българските опълченци.
Тук са изложени много ордени, медали, оръжие, снимки, дрехи и документални материали. Съхранява се и копие на Самарското знаме. На върха на паметника се чувства величието на подвига на героите. При ясно време гледката е незабравима

Когато през 1396 г. България попада под османско владичество, селището Шипка е създадено с цел охрана и поддръжка на прохода. На вр. Шипка са водени едни от най-важните битки за Освобождението на България.

Храм “Рождество Христово”
Храмът “Рождество Христово”, построен в памет на руските воини и българските опълченци, загинали на върха по време на Руско-турската война (1877-1878) г.. Той е един от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз: отворен е за посещения от 8:30 до 17:30 ч., има печат на БТС.

На изток от Шипка се намира историческият връх Хаджи Димитър. През 1868 г. в подножието му загива войводата Хаджи Димитър, водил бой с османската армия, начело на малка чета. На върха се намира Паметника на Бузлуджа, символ на социализма в България.

За контакти:
Кметство: гр. Шипка, 6150, ул. „Христо Патрев” 55; 0431 98 302

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания