Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. Дух'' и Празник на община Калояново
ежегодно събитие

с.Калояново,Община Калояново,Област Пловдив

Вашата оценка
3 от 1 глас
04.06.2023 г. -
04.06.2023 г.


 
Официалният празник на Общината е празникът "Свети Дух", честван по източно православния календар.
Фолклорни фестивали и събори
През Средновековието първите сведения за Калояново са от софийския католически епископ Петър Богдан Бакшич от Чипровец, Софийски архиепископ в периода 1646 – 1649 г.
Фолклорни фестивали и събори
По време на османското владичество селото е носило името Селджиково (Селджикьой) по името на местния феодал Селджик. Калояново е освободено от османска власт на 4 януари 1978 г.от кавалеристите на генерал Павел Карцов.

Община Калояново
има 15 населени места с общо население около 12 800 жители. Населена е предимно от българи и цигани, но е смесена в конфесионално отношение. Трите села на запад на пътя Пловдив — Карлово — Калояново, Житница и Дуванлий са католически (в Калояново има и православни българи), а всички останали са православни с незначително мюсюлманско малцинство. Общо католиците в общината са 2 300.

Диалектите на българите католици и на българите православни се различават значително — първите са по-скоро от рупски тип, а вторите — от балкански. В миналото, а някъде и до днес, православните българи не приемат българите католици за истински българи. Но в единственото смесено село и център на общината Калояново, в което живеят около 1100 католици и 1600 православни, цари пълна религиозна търпимост.

На 11 февруари, денят на Свети Влас се празнува Муфканица - празникът на рогатия добитък. На празника се събират дърва и на всяко кръстовище се пали огън, който минувачите трябва да прескочат за здраве. Добитъкът е празнично окичен с погачи и гевреци. Всички стопани раздават къшей хляб и бучка сирене, за да е здрав и да се множи добитъкът.

Паметник на репресираните и убитите по време на комунизма. Той има форма на голям кръст със сребърна камбана. Под него са изписани думите „Никога вече!“.
Капела-паметник на Дева Мария;
Източноправославна църква „Света Троица“, открита през 1845 г.;
Католическа църква в неоготически стил „Свети Апостол Андрей“;
Паметник на героите загинали по време на антифашистката съпротива и Отечествената война, наподобява паметника на връх Шипка. Имената на загиналите са гравирани върху мемориала.

Около Калояново има множество тракийски могили;
Състезателна писта "Дракон", открита през 2005 г. на мястото на бившето селскостопанско летище.

За контакти: 03123 / 24 60; kultura.kaloianovo@mail.bg

За повече информация :
Община Калояново

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания