Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. Св. Кирил и Методий'' и Събор в с.Багренци
ежегодно събитие

с.Багренци,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
24.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
На 24 май се провежда традиционен събор. Тогава е празникът на селото. Тази дата е избрана, защото тогава е денят на славянската писменост, а нейни създатели са братята Кирил и Методий.
Фолклорни фестивали и събори
Църква “Свети свети Кирил и Методий”. Построена е през 1885 г. Според неотдавна разкрития надпис над вратата е строена от майстор Георги Манчов от село Полетинци през 1885 г.

Църквата е трикорабна псевдобазилика, необичайна за едно село със своя внушителен вид. Западната стена се поддържа от четири антични гранитни профилирани бази. Колоните са свързани с три големи арки.

Фасадата е обогатена с прозорци и големи ниши, увенчана със силно изразена тричелна аркатура, достигаша до покривната конструкция. Над средния кораб се издига купол с голям барабан. Иконостасът е дъсчена направа, резбовани са само кръста и олтарните двери.

Липсва стенописна украса, с изключение на изображение на рядката композиция "Богородица госпожа ангелов" на тавана, изпълнена през 1889 г. от живописците Марко и Теофил Миневи от Македония. През 2007 г. са изписани стенописни изображения на външните ниши на църквата.

Село Багренци
се намира в Западна България, в Кюстендилската котловина, източно от град Кюстендил, край шосето за град Дупница. В землището му се вливат реките Граничка и Бурин дол и образуват река Багренска, която протича през селото и се влива в река Струма. Разстояние до гр.Кюстендил - 5.76 км.

Крупно село с две махали : Доломанска и Сред Село. Най-старото писмено сведение за селото е от 1866 г.; селото има 64 домакинства и 427 жители. През 1907 г. е учредена потребителна кооперация "Напредък", през 1928 г. - читалище "Отец Паисий", през 1931 г. - колоездачно дружество "Шишманова багреница".

Селото е електрифицирано през 1942 г. и водоснабдено през 1958 г. Перспективите за развитие на селото са свързани с овощарството и развитието на селски и културен туризъм.

За контакти: тел.: 0882 88 50 34

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания