Религиозни и храмови празници

Храмов празник на Раковишкият манастир ''Св.Троица''
ежегодно събитие

с.Раковица,Община Макреш,Област Видин

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
04.06.2023 г. -
04.06.2023 г.


 
Гордостта на с. Раковица е Раковишкият манастир "Св. Троица". Храмовият празник на манастира е Петдесетница.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът е разположен под връх Черноглав (858 м надм. височина) в Западния Предбалкан. Намира се на 4 км северозападно от с. Раковица, почти на границата ни със Сърбия. Основан е през 10-11 век.
Фолклорни фестивали и събори
След падането на България под османско иго запада. Възстановен е през 17 век от Св. Пимен Софийски. В края на 18 век е опожарен.

Манастирът представлява комплекс от две черкви, жилищни и стопански сгради. Построената през Х-ти век стара черква (8,5х8м) е от типа "вписан кръст" и е кръстокуполна, с висок купол на шестстенен барабан и с пристроен в началото на 19 век притвор.

През 1825 г. черквата е изографисана, а през 1979 г. ценните стенописи са реставрирани. През 1848 г. в манастира е открито първото светско училище в Северозападна България.

Понастоящем е възстановен и постояно действащ. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Раковишкият манастир е център на национално-освободителните борби — в него се организират въстанието от 1848-1850 (Видинското въстание) - едно от най-масовите по време на османското владичество, както и въстанието от 1856 г.

След Освобождението, в памет на загиналите във въстанията, е построена новата черква с долепена до западната и страна висока камбанария.

Феликс Каниц пише: "Трудно може да си представи човек по-прелестен кът за съзерцателен живот от това място...".

На 01.07.1850 г. селяните от Видинска, Кулска, Белоградчишка и Ломска кааза се вдигнали на бунт срещу поробителите. Ръководени от Цоло Тодоров, въстанниците влезли в бой с поробителя. Въстанието е потушено с огън и кръв.

Опустошен е старият манастир. Книжни дела са водени в манастира. По време на Видинското царство на Цар Иван Срацимир манастирът "Св. Троица" върши значителна просветна работа. Осман Пазвантоглу, властеник на видинско, опожарил и разру­шил манастира.
Фолклорни фестивали и събори
Като по чудо оцеляла старата църква. Тя и до сега е свидетел на славни български времена.

През 1825 г. църквата е обновена от тревненските живописци Къню Захариев и Досю Коев. Първото светско училище в северозападна България е открито тук през 1848 г. Вълнуваща е живописта в църквата.

Рисувани са Исус Христос, Апостолите, Св. Богородица, Св.Св. Константин и Елена и още много светци и просветители. Темата на "Страшния съд" е любима тема на зографите - внушителен и силно въздействащ.
Фолклорни фестивали и събори
В памет на подвига на загиналите през 1850"та година в двора на манастира е издигната нова внушителна църква.

От Раковишкия манастир се стига до град Видин (около 49 км) по второкласен път на североизток, а до град Белоградчик (около 34 км) - по третокласен път на югоизток.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания