Религиозни и храмови празници

Храмов празник на ''Св. Дух'' и Събор в с.Паницово
ежегодно събитие

с.Паницово,община Несебър,област Бургас

Вашата оценка
04.06.2023 г. -
04.06.2023 г.


 
Паницово отбеляза своя празник в деня на Петдесетница .
Фолклорни фестивали и събори
Старото име на селото е Алчак дере, назовавано още Алчак махле, преименувано през 1910 г. на Паницово.

Разположено е непосредствено на Дюлинския проход и по него минава шосе, което до прекарването на крайбрежния път Несебър - Слънчев бряг -Обзор — Варна е най-пряката и единствената шосейна връзка между Бургас и Варна.

През Паницово минавал и стар римски път. Южно от селото се намира преградният окоп със зидана стена, наречен Гермето.

Някога то е било малка махаличка при дола Алчак дере, населена само от няколко турски семейства, обитаващи 6-7 колибарски къщи. Според преданието един ден, когато кадъните перели дрехи на реката, от гората при тях слезли български хайдути и започнали да ги разпитват за селото им.

Жените разказали уплашени за тази случка на мъжете си и те, след като се съвещавали, решили да поканят няколко български семейства от съседното село Еркеч, за да ги пазят от българските хайдути, а те от своя страна щели да пазят българите от черкезите. Успели да привлекат няколко български семейства, на които селяните от Алчак махле построили и къщи.

Селото пострадва през 1877 г. черкезки нападения. Когато по време на Освободителната война руските войски наближили Стара планина, турските семейства от Алчак махле напуснали селото и се изселили на юг. На тяхно място се заселили още български семейства от Еркеч. През 1890 г. в него живеят 189 души само българи.

Алчак дере е преименувано на Паницово в чест на майор Коста Атанасов Паница (1857-1890), който пътувайки служебно от Бургас за Варна, останал няколко дни в селото, след което направил дарение и взел едно бедно момче да го изучи в София.

За контакти: Кмет.наместник : 0556/32378


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания