Религиозни и храмови празници

Ден на гр.Несебър
ежегодно събитие

гр.Несебър,Община Несебър,област Бургас

Вашата оценка
3 от 1 глас
15.08.2020 г. -
15.08.2020 г.


 
Град Несебър отбелязва своя празник на 15 август празника на Божията майка „Успение Богордично”.
Фолклорни фестивали и събори
Несебър
е един от най-древните градове в Европа. Основан е под името Месемврия от Ойкист, който бил изпратен от Мегара заедно със значителен брой колонисти. Не е известно други гръцки градове да са участвали съвместно заедно с Мегара в това начинание.
Фолклорни фестивали и събори
Градът става един от двата най-мощни града в района на Пиргоския залив и запазва това си положение през целия период на Античността.

Поради борбата си за надмощие в Пиргоския залив с Аполония, Месемврия не успява да създаде свои колонии в самия залив и е принудена да насочи колонистите си към вътрешността на Тракия, като основава град Аетос (днешен Айтос), а според някои учени и Диамполис (днешен Ямбол).

Аполония дори успява да блокира достъпа на месимвриотите до залива със създаването на техните колонии Анхиалос (днешно Поморие) и Пиргос (днешен Бургас).

Този период на противоборство завършва със завладяването на района от римляните. През целия период на Античността, римско и последвалото го византийско управление градът се развива и трупа богатства, видни и до днес въпреки преживените тъмни векове.

В 1925 година част от гръцките жители на Несебър го напускат (спогодбата Моллов-Кафандарис) и се заселват в село Бугариово, Егейска Македония, Гърция, което е прекръстено на Неа Месимврия, в превод Нов Несебър.

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

В старата част на града има около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща в момента е само една. Другите по-запазени са превърнати в картинни галерии. Провлакът, свързващ старата част с новата, е дълъг около 400 метра.

По средата на провлака се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция. В началото на квартала, в новата част на Несебър, се намира истинската мелница на града, която за съжаление сега е вградена в хотел.

Исторически църкви в гр. Несебър:
„Света Богородица Елеуса“, църква от 6 век
„Свети Йоан Кръстител“, църква от 11 век
„Свети Димитър“, църква от 11 век
„Свети Йоан Алитургет“, църква от 14 век
„Свети архангели Михаил и Гавраил“, църква от 13 век
„Света Параскева“, църква от 13 век
„Света София“ (Старата митрополия), развалини на църква от 4 век
„Свети Стефан“ (Новата митрополия), църква от 10 век
„Христос Пантократор“, църква от 13 век
„Свети Теодор“, църква от 13 век
„Свето Възнесение Господне“("Свети Спас"), църква от 17 век
„Свети Климент“, църква от 17 век
„Света Богородица“ ("Успение Богородично") - действаща църква от 1873 г.


За повече информация :
Община Несебър

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания