Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. Параскева'' и Събор в с.Мусина
ежегодно събитие

с.Мусина,Община Павликени,Област Велико Търново

Вашата оценка
14.10.2019 г. -
14.10.2019 г.


 
Важен празник е местният събор, който се отбелязва на Петковден, празника на църквата „Св. Параскева“.

През 1938 г. е завършена новата църква „Св. Параскева“. В годините след политическите промени от 1989 г. тя е опустошавана многократно.

Но през 2006 г. се съставя църковно настоятелство и започва ремонт и възстановяване на пораженията. Сега вече църквата е окончателно завършена, след разработен и изпълнен проект и тържествено беше открита на Великден от Павликенски архимандрит Георгий на 19 април 2009 г.

От село Мусина започва Предбалканът. Релефът е много разнообразен, интересен, с много карстови образувания, като Мусинската пещера и изворът до нея. На 50 м от главния път Велико Търново — Павликени се намира геокомплекс "Пропастите", представляващ две карстови пропасти, свързани помежду си с тунел с дълбочина 24 м.

По метални стълби може да се слезе до дъното, а до тях има изградена беседка за отмора, откриваща красива гледка на околността. Пещерата и пропастите са свързани подземно с Еменската пещера, която е част от Еменския каньон.

Мусински карстов извор (Пещерата)
Разположен е до шосето Велико Търново — Павликени и попада в регулацията на с. Мусина. Изворът е един от най-големите в тази част на страната. В близост има римски каптаж за Никополис ад Иструм, пъстървово рибно стопанство, неголяма водна пещера, исторически паметник от Възраждането, стари воденици и др. В Мусинската пещера са открити следи още от първобитния строй.

Според легендите село Мусина е образувано непосредствено след падането на България под турско робство. В местността „Водицата“ още стоят останки от манастира, където е живяла майката на Иван Шишман.

Оцелели хора от близките местности се събират около извора на р. Пещерска и основават селото, като името идва от известния Мусьо войвода.

В далечната 1790 г. е открито първото килийно училище в региона. В него са учителствали Бачо Киро и Димитър Георгиев-Беляковеца. В него са ставали много от сбирките на Поп-харитоновата чета, а Васил Левски е проповядвал своите идеи в много къщи, дори най-големият чорбаджия тогава е отварял вратите си за революционерите. Преди Освобождението село Мусина е било чисто българско и е било едно от най-будните в Търновска област.

През 1899 Цанко Церковски пише в Мусина своето „Възвание към българските земеделци“, с което призовава за създаването на Българския земеделски народен съюз.

За контакти : Кметство : 0882 645 965 ; 0882 622 634 musina@pavlikeni.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания