Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Петдесетница'' и Събор в с.Поибрене
ежегодно събитие

с.Поибрене,Община Панагюрище,Област Пазарджик

Вашата оценка
4 от 3 гласа
04.06.2023 г. -
04.06.2023 г.


 
Празник на селото е Света Троица — Петдесятница.
Фолклорни фестивали и събори
Село Поибрене се намира в северозападната част на Пазарджишка област, на левия бряг на река Тополница. Землището на селото обхваща 115 000 декара, Името на селото идва от местоположението му — „по(край) реката“ (ибър).
Фолклорни фестивали и събори
През 1948 година започва строителството на язовир "Тополница", който се намира непосредствено до селото. Тъй като част от махалите, намиращи се до реката, попадат на неговото дъно, те са изселени.

През 1972 година непосредствено до селото е открит извор на минерална вода на дълбочина 610 м. с температура 42 градуса. През 1979 година в селото е построена минерална баня.

Данни за село Поибрене има от дълбока древност. Тук е открит женски долмен с погребални дарове. За защита на прохода през Поибренския пролом от вражески нашествия са строени „Асеново кале“ и „Шишманово кале“, които и днес местните жители наричат „Градищата“. За героично минало и исторически сражения напомнят и наименованията на местностите „Бойнова лъка“, „Поган“, „Гроба“, „Ревешка могила“, „Бойнов дол“, „Мъртвилото“, „Азиатски дол“, „Струпания камък“ и др.

По време на турското робство селото е с войнугански статут — не плаща данъци към хазната, но в замяна на това има задължението да охранява прохода. В селото не е замръквал турчин, а легендата казва, че ако е замръквал, не е осъмвал.

Около селото възникват 18 махали, водени и охранявани от местните войводи: Балчо, Ватах, Велко, Никола Османа, Кръжо, Павел, Пейо Калъча, Комитата. Четници от селото вземат дейно участие в Априлското въстание. През войните Поибрене дава 176 убити и 18 безследно изчезнали. През 1934 година жителите на селото са били 4 499.

През 1942 е построено начално училище. В него дълги години е преподавал даскал Георги Бакърджиев, патриот и просветител.

За контакти:
Кмет на с. Поибрене: 03530/221

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания