Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Успение Богородично'' в с.Драгичево
ежегодно събитие

с.Драгичево,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
През 1862 година дядо Филе Докузки започва строителството на черква в село Драгичево. Турските власти са разрешили издигането на храма, но при условие, че половината от нея да бъде в земята, така че като се качи турчинът на коня си, черквата да не е по-висока от него.
Градежът на храма "Успение Богородично" приключва през 1866 година, а през 1932 г. черквата е преустроена. С течение на годините свещената сграда започва да рухва, за което помага и свлачището в махала "Старо село" причинено от минаващата там подземна река. То принуждава и най-старите заселници да се преместят на юг, където наследниците им остават и до днес.

Старата черква можеше да се запази, споделят местните, но такива бяха годините - на безверие и атеизъм. От стария храм за запазени няколко икони, които днес могат де се видят в новопостроената черква, носеща същото име - "Успение Богородично".

Градежът на новата черква намираща се в махала Калиница започва през 2001 година. Осем месеца след първата копка - на 26 август храмът е официално открит и осветен от патриарх Максим. Черквата изцяло е построена с дарения.

За контакти :
тел.: 07718/2219
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания