Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Успение Богородично'' и събор в с.Гега
ежегодно събитие

с.Гега,Община Петрич,Област Благоевград

Вашата оценка
2.7 от 3 гласа
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
15 август — събор по случай ''Успение Богородично''.
Село Гега се намира в планината Огражден, близо до границата с Република Македония. Разположено е на около 700 м. надморска височина. На 900 м. източно от селото тече река Градешка (Градешница). Климатът е преходно-средиземноморски. Селото е един от удобните изходни пунктове за високите части на Огражден и най-високия ѝ връх на българска територия - Билска чука (1644 м).

Предполага се, че селото е основано от преселници от Беровско в началото на 19 век. До края на 40-те години на 20 век е част и център на с. Игуменец, съставено от 12 планински махали в Огражден, впоследствие, обособени като села. В 1959 година към Гега са присъединени махалите Долни край и Учкунци.

Според статистиката на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година християнското население на махала Гегова от село Егуменец се състои от 672 българи екзархисти. В махалата има 1 начално българско училище с 1 учител и 24 ученика.

При избухването на Балканската война в 1912 година трима души от Гега са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Читалище "Гоце Делчев"
Къща-музей на Антон Попов
Черква "Успение Богородично"

Параклис "Възнесение Господне" - Параклисът е построен през 2005 г. Намира се в началото на селото.

Манастир "Св. Георги", (Чуриловски манастир) - Манастирът се намира на 2 км. между Гега и село Чурилово. Възстановен е през 1858 г. на мястото по-рано съществувал, но разрушен от турците манастир. Строен и изографисан от майстори от Дебърската школа. Към манастира е съществувало килийно училище, чиято сграда е запазена и до днес.
Вижте по-голяма карта


Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания