Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св.Петка'' и Сьбор в с.Дрен
ежегодно събитие

с.Дрен,Община Радомир,Област Перник

Вашата оценка
14.10.2020 г. -
14.10.2020 г.


 
Черквата в селото носи името на Св.Петка, всяка година се провежда събор на празника на светицата на 14 октомври, който е и празник на селото.
Фолклорни фестивали и събори
През 2002 г. се създава сдружение с нестопанска цел "Света Петка", чиято основна цел е възстановяването и реставрацията на православните храмове "Света Петка" и „Свети Спас” построени съответно през 1844 г. и 1933 г.
Фолклорни фестивали и събори
Сдружението, съвместно с кметството и църковното настоятелство, през периода 2002-2005 година успява да организира и извърши значителни ремонтно-възстановителни дейности и реставрационни работи в двата храма – паметници на културата.

Неотложни остават реставрационните работи на стенописите в храм “Св. Петка”- фреските на Никола Образописов и учениците му от 1864 г., на стенописите в храма “Св. Спас”, както и на целия интериор в двете черкви.

Село Дрен се намира в планински район, в полите на планината Верила с най-висок връх Голям Дебелец, с височина 1415 метра. Селото се намира по международния път към Гърция, на около 46 км от София след Долна Диканя. Заобиколено е от борови гори, пазещи го от ветрове и наводнения. В близост има 2 язовира.

Селища в района е имало още през римско време. Имало е и тракийско поселище. Над селото е имало кале. Селото в сегашния си вид е възникнало към 17 век. При избухването на Балканската война в 1912 година 5 души от селото са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

В момента населението на селото е над 2000 жители и е най-голямото в района. В соц. годините е направен опит да бъде превърнато в град, но жителите се възпротивили да стане поредния бетонен комплекс.

* В планината над Дрен се намира манастирът "Света Богородица" от края на 16, началото на 17 век, опожарен и разрушен.
* Над Дрен е минавал римски път и се намират римски останки в местността "Фульо".
* Църквата в селото "Света Петка" е една от най-старите в региона, построена през 1844 г.
* Църквата "Свети Спас" е храм-паметник за загиналите за България, жители на селото.
* СОУ "Христо Ботев"
* В планината Верила се намират множество заслони, както и ловна хижа, ремонтирана с доброволния труд и съдействието на ловната дружинка от селото и изрисувана отвътре от Симеон Спиридонов.

За контакти:
Кметство: Телефон за контакт:07726/2033
e-mail:kmetstvo_dren@abv.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания