Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св.Петка'' и Събор в с.Бобораци
ежегодно събитие

с.Бобораци,Община Радомир,Област Перник

Вашата оценка
3 от 1 глас
14.10.2019 г. -
14.10.2019 г.


 
Всяка година на Петковден се организира събор. В двора на едноименната църква местни готвачи правят курбан чорба и раздават на гостите.
В селото има църква „Света Петка“, която датира от времето, когато е създадено селото. Също така преди време е имало и училище, но за съжаление в момента е останала само разрушената постройка. В центъра на селото има паметник на загиналите във войната. Има изворна вода, която притежава лечебни свойства.

Бобораци е разположено в Радомирската котловина по поречието на река Струма, между Конявската котловина, Голотловските височини, Голо бърдо, Верила и Черна гора. Средната надморска височина е 600-660 м, климатът е умерено континентален. Отводнява се от река Струма и река Блато (Арката). Почвите са чернозем-смолници и алувиално-ливадни. Налице са благоприятни условия за отглеждане на зърнени култури, лен, овощия и животновъдство. Котловината се пресича в източния край от ЖП линията и шосето София - Атина.

При избухването на Балканската война един човек от Бобораци е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

Бобораци е известно и като едно от световните щъркелови гнезда. За съжаление след отводняването на блатото намаля популацията на жабите и съответно на щъркелите защото естественият им източник на храна бе силно ограничен.

За контакти :
Кметство :
Телефон: 7720/ 220
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания