Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св.Архангел Михаил'' в гр.Раковски
ежегодно събитие

гр.Раковски,Община Раковски,Област Пловдив

Вашата оценка
2 от 1 глас
29.09.2023 г. -
29.09.2023 г.


 
Храмът Свети Архангел Михаил в кв.Секирово на град Раковски днес чества своя патронен празник.
Това е една от енориите с най-голям брой верни на Софийско-Пловдивската епархия. Строителството на настоящия храм започва през 1930 г. след силното земетресение през 1928 г., когато старата сграда е разрушена. На 8 декември 1931 г. тогавашният епископ Викенти Пеев благославя храма, изграден благодарение на помощта на Св.Папа Пий ХІ.

В миналото и сега животът на енорията винаги е бил богат и разнообразен: полагат се грижи за възрастни и болни, скоро ще бъде завършена мултифункционалната спортна площадка, организират се школи по музика, рисуване, чужди езици, може да се похвали с голям брой свещенически и монашески звания. Точно в навечерието на празника бе осветена и поставена новата статуя на Дева Мария Лурдска, на мястото на поруганата през юни т.г. статуя на Божията Майка: знак за обновената вяра и любов на вярващите от енорията.

Посещението бе наистина голямо, църквата препълнена. Всички хора се радват, щастливи са от присъствието и на владиката и на всички свещеници от епархията. От специалната проповед разбират значението от покровителството на този Архангел, разбират голямото му значение и стойност в борбата със злото. Той самият застава срещу падналия ангел – дявола. Разбират, че могат да го призовават и с негова помощ да се борят против злото, което ни заобикаля. Тази година честванията не са както предишните години, в смисъл извън църквата, на спортната площадка.

Първо, защото самата спортна площадка е в ремонт, в скоро време ще бъде открита като многофункционална, за различни видове спорт и второ искахме да наблегнем по-специално на самата литургия. Когато се организират и други неща хората някак си се раздвояват, защото това са същите хора, които пеят, които слугуват в църквата, които вземат активно участие в подготовката на молитвите, в поднасянето на даровете. Така тази година счетохме, че най-важното за нас е да наблегнем на самата литургия.

Днешният ден е работен, какво беше участието на верните в празника ?
Както на всеки голям празник, литургиите бяха като в неделен ден. Тези, които са свободни, възрастните, присъстваха на литургиите през деня. И именно затова тържествената литургия е в 18’30 часа, за да може да присъства всеки, който желае.

За повече информация :
Община Раковски
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания