Религиозни и храмови празници

Храмов празник на ''Св.Дух'' в с.Склаве
ежегодно събитие

с.Склаве,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
5 от 1 глас
04.06.2023 г. -
04.06.2023 г.


 
Събор на черквата Свети Дух, който е на едноименния празник. Панаирът се провежда няколко дни преди празника на черквата.
Фолклорни фестивали и събори
Селото се споменава в османски данъчни регистри от 1638, 1652 и 1670 година. През 19 век Склаве (отбелязано в редица източници и като Славе) е село със смесено население, числящо се към Мелнишката кааза на Серски санджак.
Фолклорни фестивали и събори
През 1891 година през селото минава Васил Кънчов, който оставя интересни бележки за него:
„ По-голямата част от селото Склаве се виждаше вече. Това място е забележително, че на него става голям панаир, който се протака три дена на Св. Троица. Панаирът се нарича Торица, от Тройца. Трябва да е имало манастир Св. Троица. По предание тук някога е станал голям бой между турците и българите, и тогава селото Склаве или Славе било разрушено. На панаира се харчи главно жива стока. “

В началото на 20 век християнското население на село е под върховенството на Българската екзархия. През 1913 година по време на Междусъюзническата война селото е завзето и опожарено от гръцката армия.

След войната в селото се заселват български бежански семейства от селата Богородица и Зарово - Лъгадинско, Герман, Горни порой, Крушово и Кърчово - Демирхисарско. Част от жителите на селото са преселници от близкото пиринско село Държаново (днес изселено). Също така има преселници и от красивото планинско селце Кашина.


За контакти:
Кметство: 0746/ 98711

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания