Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св.Анастасий'' в с.Ново Ходжово
ежегодно събитие

с.Ново Ходжово,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
02.05.2023 г. -
02.05.2023 г.


 
Жителите на селото са православни християни. Местната черква се казва "Свети Атанасий". Храмовият празник е на 2 май - (Летен Атанасовден).
Тя е построена по подобие на тази от село Вранково и е действаща.

Селото е разположено непосредствено до южната граница между България и Гърция, която минава по река Пиринска Бистрица и на изток продължава към планината Алиботуш.

Според местна легенда в Ходжово нямало нови деца. Пуснали се два вола близнаци, двегодишни, свободно. На третият ден където са легнали там се направило селото. За да не последва болестта в новото поселище със същите два вола са тегли бразда и в нея са засадили тополи на ред, като царевица за силаж. Тази бразда още я има под селото.

В селото са се събрали хора от околните села, останали на гръцка територия, които вече не съществуват: Райковци (Капнотопос), Вранково (Като Каридия), Ходжово или Оджовите колиби (Ано Каридия). През 1943 година идват и българи от сегашното Сенгелово (Ангистро).

През октомври 1925 година по време на гръцко-българския пограничен конфликт, известен като Петрички инцидент, селото е окупирано от гръцката армия.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания