Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Успение Богородично'' и събор в с.Любовка
ежегодно събитие

с.Любовка,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
14.08.2020 г. -
15.08.2020 г.


 
15 август - празник Богородица. На църквата Успение Богородично се прави събор, който бива посещаван от цяла околия.
На 14 срещу 15 август се събират жителите на селото и с песни и хора оживяват всичко наоколо. На другия ден (на 15 август сутринта) се заколва жертвеното теле и докато курбанът се приготвя от някой жител на селото се разиграва търг, на който се събират пари за реставрирането и подържането на няколкото черкви, построени от будни българи, оставили ни богато културно наследство и дали пример на набожност и дълг към Родината.

Кожата и главата на телето се разиграват на търг заедно с даровете, поднесени в черквата от жителите и гостите на селото.

За здраве и благополучие, който пожелае си закупува порция от приготвения вече курбан.

На времето селото е наброявало 500-600 жители. Явява се болест по децата и те умират. Събира се селото и чорбаджиите решават на 15 август (Успение Богородично) да се коли всяка година теле. Но една година решават вместо теле да заколят агне. И какво става - вместо за добро става още по-лошо. И от тогава до сега на тоя ден се прави курбан, както било наречено за пръв път.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания