Религиозни и храмови празници

Храмов празник на ''Успение Богородично'' и Събор в с.Катунци
ежегодно събитие

с.Катунци,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Традиционният събор на селото и храмов празник на местната църква се провежда ежегодно на Успение Богородично - 15 август.
Фолклорни фестивали и събори
Самата пророчица баба Ванга
приживе е казвала, че трите места у нас - Рупите, Златолист и Катунци, образуват много свещено място с особено силно енергийно излъчване. Назовала го е "триъгълникот". Около селото има лечебни минерални извори.

Село Катунци е селище с богато историческо минало. В землището на селото са открити археологически останки от различни епохи и цивилизации. През 1916 година при направата на мост на река Пиринска Бистрица при селото са разкрити основите на раннохристиянска църква, от 5 - 6 век, чийто под е бил покрит с мозайка с геометрични мотиви.

Данните за възникването на селото са оскъдни. Първите писмени сведения датират от 1220 година, когато селището се споменава под името Катуница. В тази година владетелят на Мелник - деспот Алексий Слав издава грамота, с която задължава жителите на селото да работят и плащат данък на пострения от него манастир „Света Богородица Спелеотиса“. Други сведения за селото от Средновековието не са намерени.

През 19 век Катунци е малко село, числящо се към Демирхисарска кааза. В "Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника", издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Катуница (Katounitsa) е посочено като село със 65 домакинства със 100 жители мюсюлмани и 80 жители българи.

В „Пътуване по долините на Струма, Места и Брегалница“, Васил Кънчов съобщава, че селото брои 50 цигански къщи и в него се провежда добър пазар на коне.Близо до Катунци е било селището Опалник (днес квартал на селото) с 15 български къщи. Според известната статистика на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година в селото живеят 60 турци и 120 цигани.

Знае се, че в средата на първото десетилетие на 20 век селото било опожарено и престава да съществува до 1925 година. През 1925 - 1926 в селото се установяват българи-бежанци от Егейска Македония. Катунци става пазарен център на селскотопански стоки и добитък, а центърът е осеян с дюкяни, част от притежателите на които не живеят в селото.

През 1931 година се открива и училище в къщата на Стефан Кацаров.

За контакти : Тел. 0746/ 98726

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания