Религиозни и храмови празници

Храмов празник на ''Св.Богородица'' и Събор в с.Бельово
ежегодно събитие

с.Бельово,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Всяка година на 15 август се чества празника на църквата в селото, която носи името „Света Богородица“.
На този празник се събират много хора, прави се курбан за здраве и се даряват вещи на църквата, които се разпродават на специално организиран търг.

През 1936 г. е построена и църквата „Успение Богородично“ в центъра на селото. Тя е една от най-големите в Югозападна България. В Бельово има и няколко параклиса - „Свети Илия“, „Света Петка“, „Свети Константин“, „Свети Димитър“ и „Свети Атанас“, който е най голям и е кацнал живописно на едно плато, заобиколено от пропаст.

Селището разполага с множество образци на възрожденската архитектура, но понастоящем огромна част от нея вече е загубена, поради запустяването на селото. Голяма част от сградите са типологично повлияни от родопската къща. Има и няколко реставрирани къщи, собственост на частни лица.

Църквата „Свети Атанасий“ е еднокорабна, едноапсидна каменна сграда. Построена е през 1873 г. най-вероятно на мястото на по-старо светилище. Запазена е цялостно възрожденската украса на интерирора - стенописи, оцветен касетиран таван с изображението „Христос Вседържител“ в централния медальон, иконостас с икони и други. Стенописите покриват всички стени.

Съгласно дарителския надпис те са дело на живописеца Милош Яковлевич (преселник от село Каракьой, Неврокопско). Особен интерес представляват сцената на Страшния съд и изображението на светите братя Кирил и Методий. Изображенията са раздвижени, с ярък колорит, с присъствие на много битови подробности, и български надписи.

Иконостасът е триделен. Иконите на него също са дело на майстор Милош Яковлевич. Единствено царските двери са украсени с резба. Предполага се, че са дело на Йосиф Петрович от Каракьой. Църквата е обявена за паметник на културата.

Съществуват различни народни предания относно произхода на селото. Според едно предание като пръв заселник на сегашното село се счита Бельо (Гяур Бельо). Той, преоблечен като невеста убива бея на Мелник и спасява годеницата си от поругаване. После побягва в планината и основава селото, което почва да носи неговото име. Друго народно предание свързва името на селото с наличието на варовик в околностите му, от който се произвеждала вар. Така този бял строителен материал дал името на селото - Бельово.
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания