Религиозни и храмови празници

Храмов празник на параклис ''Св.Зона'' в гр.Мелник
ежегодно събитие

гр.Мелник,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
31.05.2023 г. -
31.05.2023 г.


 
МАНАСТИР “СВЕТА БОГОРОДИЦА СПИЛЕОТИСА”. Манастирът попада в културно-историческия резерват Мелник и е обявен за паметник на културата.
Манастирът “Света Богородица Спилеотиса” е разположен върху малка тераса в източната част на възвишението Св. Никола, южно от град Мелник. Той е един от най-ранните образци и типичен представител на градското манастирско строителство по българските земи от началото на XIII век.

Основан е от деспот Алексий Слав в началото на ХІІІ век, който му дава специални привилегии с грамота от 1220 г. - юридически получава статут на "деспотски и царски" и е втори по значимост след най-големия манастир в Търново - царския "Св.Четиридесет мъченици". По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон (от втората половина на XIV век до началото на XX век). Разрушаван е 3 пъти и отново е възстановяван (средата на XIII в., втората половина на XVI в. и началото на XVIII в.). От средата на ХІХ в. започва да запада, като окончателно престава да функционира по време на Първата световна война. Сега е периодично действащ.

От края на XVII в. до средата на XIX в. носи името "Богородица на Светия пояс" или още “Света Зона” От манастира “Света Богородица Спилеотиса” е запазена възстановената през 40-те години на ХХ в. черква “Св. Спиридон”. Останките показват, че манастирът е имал класическата канонична схема на средновековните манастири – монашески килии, заграждащи двора, трапезария, игуменарница, зала за гости, библиотека, защитна кула. В манастирския комплекс е имало две черкви – “Св. Богородица Спилеотиса” и “Св. Спиридон”, както и гробничен параклис. В северната част е разкопано водохранилище. Сега е построен действащият параклис “Св. Зона”, което прави манастира единствения в Мелник с възстановен в ново време параклис.

Като част от Славовата крепост е представлявал самостоятелно укрепено ядро във второто ниво на отбранителната система. Макар и в руини, манастирът се почита като свято място (единствения сред множеството мелнишки манастири) от жителите на Мелник и околностите му, а храмовия празник на параклиса "Св. Зона" е празник на град Мелник.

За контакти :
Тел. 0746/ 98776; 0887797527
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания