Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Успение Богородично'' и Събор в с.Сапарево
ежегодно събитие

с.Сапарево ,Община Сапарева баня,Област Кюстендил

Вашата оценка
3 от 1 глас
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Всяка година на 15 август има събор в центъра на селото, съпроводен от голям курбан, танци и веселие с местните и гости от съседните села.
Големи събори има също на Илинден, Арахангеловден и Петровден, всички съпроводени с курбан.

Църквата „Успение на Света Богородица“ в Сапарево е значителна по размери и много добре изографисана. Представлява умален вид на църквата в Рилския манастир. В изографисването и при изработването на дърворезбата художникът и майсторът-резбар също са се стремили да подражават на образци от Рилската обител.

Строена е в периода 1861–1864 г. На мястото ѝ в началото на 19 век имало само един каменен кръст, което подсказва, че там се е намирало старо оброчище. Църквата е изградена по инициатива на Алексо Грахльов, който бил най-бедният човек в селото. Подтик към това му дало съновидение, в което му се явила Богородица и му казала да построи църква. Пак по такъв чуден начин му било подсказано къде да копае, за да намери необходимите за строежа пари. Котелът, в който, както твърдят, бедният човек намерил заровените златни пари, и до днес се пази като реликва в църквата.

За строежа били наети майстори от Трън, прочути със своите строителни умения, а за украсата бил поканен дърворезбар и иконописец от Банско-Разложката школа. Църквата е най-голямата в общината и е изключително красива. Четирите колони, крепящи централния купол, са увенчани с позлатени образи.

Средновековна църква Свети Никола.
Намира се в старото селско гробище на село Сапарево. След пожар през 1950 г. от нея е оцеляла само източната стена и апсидата. Малкото по обем запазени части от сградата и нейната стенопис, показват, че гробищната църква в село Сапарево принадлежи към прочутите църкви от Западна България. Паметник от национално значение.

Средновековна църква "Свети Архангел Михаил" и Сапаревски манастир "Свети Архангел Михаил".
Намира се на около 1,5 км. югоизточно от селото, в долината на малък поток, в гънките на Рила. Построена е през втората половина на XV в. от който строителен период са оцелели само южната и част от източната стена. Възстановена е през 1863 г. Запазени са част от средновековни стенописи от XV и XVI век. Църквата е манастирообразуващ фактор — през 1997 г. около църквата са изградени нови постройки, камбанария и масивна ограда, които заедно с църквата оформят манастирския комплекс на едноименният манастир. Манастирът не е действащ.

Параклис Свети свети Петър и Павел. Намира се на около 1,5 км. от селото - от дясната страна на шосето Дупница-Самоков.

Параклис Свети Георги. Намира се на около 2 км. от селото от ляво на шосето - Дупница-Самоков.

Параклис Света Троица. Намира се на около 2 км. югоизточно от селото - в близост до манастира "Св.Архангел Михаил" - от другата страна на потока.

Параклис Свети Илия.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания