Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св.Петка'' в с.Лозен
ежегодно събитие

с.Лозен,Община Септември,Област Пазарджик

Вашата оценка
14.10.2020 г. -
14.10.2020 г.


 
Църквата "Света Петка" отбелязва храмовия си празник Петковден (14 октомври) с тържествен водосвет и курбан за здраве и берекет на селото!
Църквата " Света Петка" е построена през 1895 г. Сградата е изписана с автентични икони, които са обновени и отремонтирани от художничката Елена Цанкова от с. Лозен по случай стогодишнината през 1995 г.

През 1633 г. на територията на днешното село е имало само турско население и няколко турски кашли (овчарници). Оттук селото носи старото си име “Ясъ кашли” (турски овчарници). По-късно на два километра югозападно от тези кашли възниква старото село Лозен. То се намирало между Ветрен дол и Лозенската река, там където минава днешният асфалтов път за Ветрен дол. След време се появява страшна чумна епидемия, която е описана в “Записките” на Захари Стоянов.

Оцелелите хора се преместили в горния край на селото при “Кашлите”, за да оцелеят и намерят поминък. И така в ранната турска епоха възниква Уджалар, като малко турско селце, а името Уджалар на турски означавало “малко кюше или ъгъл”. По-късно турците от това селце изчезнали и то се населило изцяло с българско население, а приходящи били само циганите, които идвали да работят временно. Така селото се разделило на две - Исши (Ясъ) кашли и Уджалар. Това проличава по-късно, когато са намерени две турски гробища - едното на север от Лозен и другото - на изток. Българските гробища са стари и нови. Старите са били близо до коритото на Чепинска река. След прииждането на реката те са преместени по-близо до селото, където се намират и днес.

По времето, когато селото е било разделено на Исши кашли и Уджалар, се е смятало, че Уджалар е било по-будно село, защото са си назначили кмет - Стою Тодоров Попов - Кьосето. Враждата между двете села била голяма. Хората се карали за добитък, за имоти, за моми и ергени. Тази вражда останала с поколенията до по-късни години, когато Уджалар се нарича вече “Китай махала”. През 1876 г., когато се готвело Априлското въстание, хора от Исши кашли взели участие в тайния комитет на Васил Левски, който се състоял в Кьосе Моратово - днешна Братаница. Според народното предание селото е опожарено от кърджалии. Според турски документи в архива на Народната библиотека в София се пазят документи от 7 май 1845 г., в които се казва, че Татар пазарджишкото село Ясъкашла е било владение на турски големец (бей).

С Указ № 104 от 25 март 1902 г. двете села Исши кашли и Уджалар се обединяват и образуват старото село Лозен. Един вид Уджалар остава част от махала. До 1978 година селото е част от община Варвара.

За контакти :
Кметство:
тел.: 03561/7293, 0884/360 033
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания