Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Покров Пресветой Богородице'' в с.Айдемир
ежегодно събитие

с.Айдемир,Община Силистра,Област Силистра

Вашата оценка
4 от 3 гласа
14.10.2023 г. -
14.10.2023 г.


 
Руската църква "Покров Пресветой Богородице" се намира в Татарица (в миналото самосотятелно село а днес част от село Айдемир).
Фолклорни фестивали и събори
През XVII век в Татарица пристигат Донски казаци от Русия, които са били прогонени от реформите на руския император Петър Велики.
Фолклорни фестивали и събори
Бегълците построяват своя собствена църква. Прогонени от реформите на цар Петър Велики в Русия, през 17-и век в Татарица - един от днешните три квартала на Айдемир, се заселват донски казаци староверци.
Фолклорни фестивали и събори
Те били горди от произхода си хора, които сключвали брак само помежду си и не се смесвали с останалите народности. И до днес потомците на донските казаци в Татарица говорят в домовете си на руски език. Някои от тях, макар и родени у нас, говорят български с руски акцент.

Великоруските заселници намират убежище в Турция през 1674 г. след потушаването на Булавинския бунт в Русия и основават с. Татарица.

В 1881 г. от 332 души население 264 са староверци. Гордостта от произхода на това население го кара да се събира в компактни села без да се смесва с останалите други народности, език и вяра. Прадедите дошли от бреговете на Дон били 16 семейства.

По-късно от Румъния (от района на Констанца) идват още 60. В началото на миналия век са станали повече от 300. Всяко семейство имало по 6-10 деца.
Фолклорни фестивали и събори
Днес Татарица е квартал на с.Айдемир след като е присъединено през 1955.Според проучване на Института по славяноведения на Руската Академия на Науките направено през 2006 г. жителите на Старообрядческите руски села извън Русия, са успели да съхранят традициите, културата, фолклора и приложните изкуства, като това би могло да ни даде частична представа за руския бит през XVII век...

В началото си църквата е била само параклис, но богослужения също са били изпълнявани, а след това се достроява и освещава и получава вид, подобен на сегашния. Историята на храма помни един пожар и много опити за грабеж. За изграждането на външния вид на църквата са използвани модели на други православни храмове.

Днес в Татарица има запазени немалко къщи с елементи, характерни за руската архитектура. Типично в руски стил е и църквата в квартала „Покров Пресветой Богородице".
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Кметство : тел. 0888 696 - 075
E-mail: km_aidemir@abv.bg
Кметство: с. Айдемир, ул. 'София' №82Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания