Религиозни и храмови празници

Храмов празник на ''Св.Богородица'' и Събор в с.Писаница
ежегодно събитие

с.Писаница,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Събора на селото е на 15 август. Обикновено се прави курбан в църквата. По това време селото е доста оживено.
Строежа на църквата „Св. Богородица“ в Писаница започва през 1884 г. и завършва с освещаването ѝ през 1885 г. Храмът е поддържан, макар преддверието към западния вход да се използва като склад за дърва.

В селото се намира и къщата за гости "Родопчанка", която се явява и свообразен музей на вековната култура и традиции на Средните Родопи.

Писаница се намира в рида Букова планина на Средните Родопи, свързващ Переликския и Преспанския дялове. Селото е разположено югоизточно от връх Снежанка, на около 6 км северно от град Смолян. Асфалтиран път (широк около 6 м), отклонение от основния път Смолян-Пловдив през Рожен, стига до с.Писаница и продължава до съседното село Хасовица. От отклонението до селото разстоянието е 3 км. Отклонението е непосредствено след Паметника и преди с.Бостина.

Селото е основано преди около 300 години от българи, бягащи от насилствено ислямизиране. Според местните легенди Мара войвода е пазила подстъпите към селото и е убивала всеки турчин, дръзнал да се изкачва към него. До началото на XX век селото е било доста многолюдно, но с миграцията на зидари от Писаница и Хасовица към големите градове (основно Пловдив) се е обезлюдило. От 90-те години частично се възражда като вилна зона за през летния сезон.

За контакти:
Кметство: 03034/23 20 ; 0885 660 157
km.namestnik_levochevo@abv.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания