Религиозни и храмови празници

Събор на ''Св.Атанасий'' и Храмов празник в с.Куртово Конаре
ежегодно събитие

с.Куртово Конаре,Община Стамболийски,Област Пловдивсka

Вашата оценка
02.05.2023 г. -
02.05.2023 г.


 
Съборният празник на селото е 2-ри май (Св. Цар Борис-Михаил Покръстител), но по стария църковен календар е ''Св. Атанасий Велики'', чието име носи местният църковен храм.
Другите празници, които тържествено се празнуват, са: Богоявление /Йордановден/ - Изваждането на Кръста от водите на река Въча!

Тодоровден - Провежда се традиционно надбягване с коне /КУШИИ/!

В близост до с. Куртово Конаре се намира река Въча, както и река Стара река. На север землището на селото граничи с това на гр. Стамболийски, на юг с гр. Кричим, на изток с гр. Перущица и на запад със с. Ново село. Селото лежи на равнина в подножието на Родопите, на 17 километра югозападно от гр. Пловдив.

От исторически източници е ясно , че селото е образувано през 1760 г. от сливането на двете съставни села – Куртово и Конаре. През 1848 г. е построена църквата „Св.Атанас”, а три години по-късно се открива килийно училище. През 1880 г. е построено училище ”Св.Св.Кирил и Методий” в църковния двор. То е едно от първите училища в този район.

Куртово Конаре е прочуто със земеделието си. През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров е смлян първият килограм червен пипер не само в селото, а и в страната. През 1896 г., пак в Куртово Конаре, се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград благодарение на същия Александър Димитров.

В землището на Куртово Конаре се намира двореца „Кричим”- едно от любимите места на Цар Борис III и неговото семейство. През 1937 г. царица Йоанна дарява на селото първата селска детска градина.

Читалище "Л. Каравелов" е основано от родолюбиви жители на селото на 28.09.1897 г. Дейността му започва с изнасяне на сказки, театрални представления и раздаване на книги. Сегашната сграда на читалището е открита на 27.12.1959 г. Днес то е център на духовния живот в с. К. Конаре и развива богата дейност.

Следвайки съвременните тенденции през 2003 година в читалището е създаден и Интернет Център, спомагащ за информационното обслужване на местната общност и предлагащ различни информационни и административни услуги както и курсове. Той е един от 25-те центъра изградени по Проект "Читалища" с подкрепата на ПРООН, Министерство на Културата, ААМР и Програма "Матра" на ХП. Има и различни конкурси, свързани с даден обичай или местен празник - за най-способна баба - на Бабинден; за най-красив кон - на Тодоровден; за "Самодеец на годината" - на 1 март и много други.

* "Курт" е стара дума, която означава "вълк" на старобългорски.
* "Конаре" = коняри - хора, отглеждащи коне.

За контакти :
Телефон: 03146 2250
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания