Религиозни и храмови празници

Ден на гр.Твърдица
ежегодно събитие

гр.Твърдица,община Твърдица,област Сливен

Вашата оценка
14.10.2020 г. -
14.10.2020 г.


 
Храмов празник на църквата „Св. Петка” – Петковден. В дните на Празника на Твърдица се провежда престижното автомобилно Рали “Твърдица”, с атрактивни скоростни отсечки в планината, което е част от републиканския шампионат.
Фолклорни фестивали и събори
В Община Твърдица отвори врати Общински туристически информационен център.В него можете да получите подробна информация за местата за отсядане в града, туристическите бази в планината, изградените по съшия проект туристически пътеки в Твърдишкия и Шивачевския балкан .
Фолклорни фестивали и събори
Тук можете да разгледате етнографската експозиция с костюми, тъкани, предмети на бита от селищата на общината, да се запознаете и с гостуващата изложба на Регионален исторически музей – Сливен, посветена на 133 – та годишнина от Освобождението на България – “Военните кореспонденти изпращат...”.

С богатото фолклорно наследство на Община Твърдица ще ви запознаят филмите, заснети по общинската „Програма за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство”- „Детските игри от миналото в Твърдица “, „Старите хора на село Оризари”, „Хидерлез в село Жълт бряг”, „Лазаруване в Оризари”, „Пеперуда в село Червенаково”, „Вършитба в Козарево”, „Коледуване в Твърдица”, „Трифон Зарезан в село Оризари.

Твърдица е административен център на едноименна община. Оттук започва известният Твърдишки проход с живописните меандри на река Твърдишка. Проходът е и най-кратката връзка между Северна и Южна България: Нова Загора — Твърдица — Елена — Велико Търново. Същевременно общината обхваща северните склонове на Средна гора.

През града минава ЖП линията София — Бургас през Карлово. Южно се намира магистралата София — Бургас. В близост се намират Сливен, Бургас, Стара Загора и Нова Загора.

Градът от векове носи едно и също име: Твърдица, от „твърдина“. Още от времето на византийския историк Мануил Фил, който възхвалява победите на византийския император Михаил Глава Тарханиот (1300 г.) е записано "И Червезища е свидетел за Твърдица, та всеки очевидец да узнае за това.

* Християнство — преобладаващо. Огромният кръст на града показва на всички, които минават през прохода Твърдица — Елена, християнското начало на крепостта. А всъщност това е старият римски проход, остатъци от който все още личат на места.

Има добри предпоставки за развитие на туризъм в Средна гора, в Стара планина, около река Тунджа, на язовир Жребчево.

* Читалище св. св. „Кирил и Методий“
Самодеен театър към читалище св. св. „Кирил и Методий“. Самодейците са подготвили множество постановки.

В града има една историческа изложба в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ и отделно функционира етнографска сбирка. Отделно функционира клуб по краезнание, който работи за събирането на фолклорното наследство на района.

За повече информация :
Община Твърдица

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания