Религиозни и храмови празници

Среща-събор ''Богородица'' в с.Трекляно
ежегодно събитие

с.Трекляно,община Трекляно,област Кюстендил

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Това е главното не само селско , но и за цялото Краище обществено-културно събитие. Прави се на църковния празник Успение Богородично, на ливадата „Соборище“ пред черквата (около1000 м. н.в.) в махалата Тодоровци, местността Врело.
За да присъстват на събора тук , са се връщали майстори и от най-далечен гурбет .На този събор по стара традиция се дава курбан - за здраве,успехи и почит към Бога.

На 2-ри май 2009 г. е проведен първи събор-надпяване "Краище пее и играе".Намерението е той да стане традиционен , а целта му е да се съберат хора от всякъде и да се търси път за спасяване на Трекляно и Краището от демографската катастрофа.

* Художествена галерия на художника Евтим Томов-график,професор от Националната художествена академия, с най-добрите негови творби.
* Извор, наричан „Врело“, със студена вода и среден годишен дебит 16 л./сек. От този извор е водоснабдено цялото село. (По-студена в областта е водата само на извора в местността Гроот, високо над Врело, под Цръвени брегове, но е с малък дебит.)
* Вековно дъбово дърво - "Кръстато дърво" в махала Тодоровци-място,на което са се извършвали езически и религиозни обреди.
* В землището има две пещери - в мах.Стойковци и в мах.Тодоровци.
* Паметник на Зинови Дойчинов -партизанин, убит като доброволец в Българската армия през първата фаза на Отечествената война
* Пещери "Училището","Цръквето" и "Ямата" в южната част на селото-махала Тодоровци и пещера в махала Стойковци.

Традиционни местни ястия са:
* Зелник - изключително популярен в Трекляно и Краището. Във вида, в който е приготвян там, представлява ястие от две съставки: баница и „зелье“ (всякаква зеленина, подходяща за ядене - зеле, цвекло, киселец, лапад, лобода, щаволь, коприва, тиква и пр.). Зельето, предварително приготвено - „ущавкано“ (нарязано и смачкано) задушено и подправено със сол, кисело мляко и яйце - се поставя в средата на тепсията, а точените кори, подобно на баница се подреждат по периферията на тепсията и се пече във фурна или както е било в миналото в подница.
* Колаче - малка тестена питка . На средата на питката се поставя сурово яйце и така се пече.
* Клин чорба - общо име на постна , сиромашка чорба , приготвяна от "що да е " - най често зелева чорба , праз лук и др.подобни.
* „Вариво“ - нарязана на едро кисела зелка, варена заедно със солено свинско и сланина, приготвяно предимно през зимата.
* „Боб у гръне“ (боб в гърне) - в 3-4 литрово гърне се поставя малко под 1 кг. боб, добавят се вода, сол, нарязани на ситно люти чушки, праз и моркови, и се вари бавно (по местна традиция в горещата пепел на огнище).
* „Мачкан“ - това по-скоро е тестено ястие - в препържено масло се наронва стар, засъхнал хляб, колкото да го поеме цялото и да остане полусух. Консумира се с кисело мляко или сирене.Може да се съхранява няколко дни.
* Пи(х)тии- зимно ястие.Приготвя се от свинско - онези части които съдържат повече хрущяли.Сваряват се много добре и се добавят подправки-скилидки чесън , зърна черен пипер , дафинов лист , сол на вкус и др.Ястието се разлива в дълбоки съдини и се оставя на хладно място да се стегне.Консумира се студено като се посипе с червен пипер.
* Спръжа - получава се при топенето на маста от тлъстите(лоени) части от прасето ,като се добавя надробената карантия.
* „Оцът“ - кисел сок, получен при консервирането на диви круши и последвалата млечно-кисела ферментация. Добавят се ситно нарязани лук , чесън и люта чушка, и се яде с хляб. Зимно време вместо сока от круши може да се използва зелев сок, но името на ястието се запазва.

За повече информация :
Община Трекляно
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания