Религиозни и храмови празници

Събор на ''24 май'' и Храмов празник в с.Каравелово
ежегодно събитие

с.Каравелово,община Тунджа,област Ямбол

Вашата оценка
23.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Селският събор се провежда всяка пролет на 24 май и събира много гости от региона и страната. Вият се кръшни хора, срещат се роднини и стари приятели,които не са се виждали от години.
Народни оркестри и певци веселят гостите до късно в нощта срещу 24 май. А в следобеда на празничния ден "мазните" борби с международно участие събират екзалтирана публика, вече убедена във вкусовите качества на местните винопроизводители.

Селото е разположено на полегат склон с южно изложение на 2 км от речното корито на Тунджа.До него е стига по пътя Ямбол - Елхово, след отбивка на 22-рия км от гр. Ямбол. През селото минава удобен пряк път за морето.За по-малко от час (90 км) сте в Бургас по добре поддържан път.

Старото име на селището е Бейкьой по името на местния турски бей преди Освобождението. Тези земи са населени още през античността. При направени археологически разкопки през 70-те и 80-те години на 20 век в региона на селото са открити керамични съдове, монети, каменни пластики и култови съоръжения, които носят белезите на тракийската култура. Липсата на средства прекъсва изследователската дейност.

Населението изповядва православно християнство. По инициатива на кметицата на селото е ремонтирана и отворена за църковна служба църквата "Св.св.Кирил и Методий", която дълги години пустее и се руши.Тук се среща блатното кокиче,рядък и защитен растителен вид с доказани лечебни качества.

Покрай южния край на селото минава безименна река, приток на р.Тунджа, богата на риба. На хълма северно от селото, на склон с южно изложение са селските лозови масиви. Тук всяко домакинство има лозе.От местните винени сортове се произвеждат вино и ракия в признати вкусови качества. Гроздоберът преминава ритуално с много смях и веселие по стар тракийски обичай. Ритуално е и "мачкането" на гроздето и варенето на ракията на селския казан. Регионът е богат на разнообразен дивеч.Местната ловна дружинка е многобройна и с традиции. Много ловци от Ямбол предпочитат да ловуват тук. Най-често се отстрелват яребици, пъдпъдъци, кеклик, диви патици, фазани, зайци. Паркът в селото е добре подържан и красиво залесен с декоративни храсти и дървета.

За контакти :
тел.: 04775 -333; 0884301312
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания