Религиозни и храмови празници

Храмов празник на ''Успение Богородично'' в в с.Чомаковци
ежегодно събитие

с.Чомаковци,Община Червен бряг,Област Плевен

Вашата оценка
1 от 1 глас
15.08.2020 г. -
15.08.2020 г.


 
Храмов празник на 15 август в Православен храм “Свето Успение Богородично”.
До 1946 година името на селото е Чумаковци. В древността селището е имало богата история. На това място са били разположени три тракийски селища с общото име Зетнокурту. Населението е било съставено от тракийското племе трибали. По-късно, по време на римската империя името му е било Помпеанополис. Римският град е притежавал добре укрепена крепост, обградена от две реки. От тук е минавал и стратегическия за тези времена път от Сердика до Улпия-Ескус /днес Гиген/. Наблизо през средновековието е имало манастир. До 15 век селото се е наричало Драс брод.

За първото училище в селото има данни още от 1860 год.

В миналото в селото са живели и помаци, които се изселили на юг след 1876 година. Към 1893 година в селото са останали само 92 помаци.

В района на селото излизат все повече и повече внушително количество антични находки, което предполага съществуването на нелокализирано все още трако-римско селище там. Местни селяни намират по дворовете си множество римски монети, лампи, фибули и керамика. Стратиграфията на местността е богата, но само частични обхождания и риголване са извършвани без сериозни и задълбочени разкопки и анализи. Не се знае и античното име на крепостта. Желателна е решителна намеса на археолози и най-вече бюджет.

За контакти:
Поща: Чомаковци ул. Хр Ботев 43
06574/2220
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания