Религиозни и храмови празници

Традиционен фолклорен празник
ежегодно събитие

с.Златна ливада,Община Чирпан,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.8 от 9 гласа
02.05.2023 г. -
02.05.2023 г.


 
Манастир „Св. Атанасий”, с. Златна ливада, Община Чирпан, Област Стара Загора. На 2 май е храмовият празник на манастира. Всяка година тогава тук става събор на който се събират по няколко хиляди души.
Фолклорни фестивали и събори
В наши дни хората се промушват през скалата за здраве. След молитвата всички се нареждат да си вземат вода от аязмото, която според вярващите е лековита.
Фолклорни фестивали и събори
След края на църковния ритуал на поляната до манастира община Чирпан организира фолклорен празник „Гласове и ритми от Тракия” с участие на оркестри и самодейни колективи.

Програмата започва в 10.30 с изява на самодейни състави от Чирпанско.
Фолклорни фестивали и събори
Уникалността на предстоящото събитие е, че в него са вплетени енергията и душевността на българските традиции.

Манастирският комплекс включва няколко сгради, църква , аязмо и постница, разположена на другия бряг на реката в скалист връх. На времето тя е служила за уединение на монасите.

Традиционно проявата всяка година е на 2 май, но с идеята повече хора да посетят празника, той може да бъде изместен в почивен ден.

Манастирът „Св. Атанасий” се намира на 1 километър южно от село Златна ливада, Чирпанско.

Лансира се тезата, че манастирът е основан през 344 г. от свети Атанасий Велики.
Основание за това се търси в житието на светеца, според което той е присъствал на Църковен събор в Сердика през 343 г., като на връщане от събора Атанасий основава манастир в околността на Берое (дн. Ст. Загора).

Тези агиографски данни се свързват с наличието на археологически останки в близост до манастира до с. Златна ливада. Така манастирът на св. Анастасий от житието се идентифицира със съвременния манастир „Св. Атанасий”.
Фолклорни фестивали и събори
Най-ранните манастирски постройки са изградени в средата на XIX век. През 70-те години на XX век е построено ново крило на манастира, дейност, свързвана с името на Людмила Живкова. До 2009 г. манастирът е женски.

През 2003 г. светата обител е посетена от александрийския патриарх Петрос VII, тъй като патронът й св. Атанасий също е бил патриарх на Александрия.

Това посещение активизира интереса към манастира и през 2004 г. в медиите се появява информация, че той е най-старият в Европа.
Фолклорни фестивали и събори
Организатори :
Кметство – с. Златна ливада ; 0888/661 692,
Народно читалище „Пейо Яворов”; 0416/ 99 621, 0416/9632
Телефон - 0888290385, Отдел "Туризъм" Община Чирпан.
zlatnalivada@chirpan.bg
tourism@chirpan.bg


За повече информация :
Община Чирпан


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания