Религиозни и храмови празници

Празник на манастира ''Успение на Св.Богородица'' в с.Долна Диканя
ежегодно събитие

с.Долна Диканя,Община Радомир,Област Перник

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Църквата се намира в гробищата на село Долна Диканя, на възвишението над левия бряг на река Блато (Суха река, Арка). Еднокорабна, едноапсидна псевдотриконхална сграда с размери около 4,25 Х 6,5 м. Изградена е през XVI-XVII век от камъни и тухли, споени с бял хоросан.
Църквата се осветява от три малки амбразурни прозорчета, по едно във трите конхи. Корабът е с полуцилиндричен каменен свод, покрит с каменни плочи. Конхите също са покрити с каменни плочи. От западната страна на църквата, в по ново време, е изградена обширна галерия – богопростница.

Фрагменти от стенописи има само на източната олтарна стена. Стенописната декорация е подчинена на средновековната канонична схема. Запазени са, макар и тежко повредени Богородица Ширшая небе в апсидата, от двете и страни : Архангел Гавраил и Богородица от Благовещение. Между тях – Убрус и от двете му страни – медальони на светци. Над Благовещение е сцената Възнесение Христово с медальон с образа на Христос. По останалите стени липсват стенописи, като е възможно те въобще да не са били изписвани.

Фреските от гробищната църква „Света Богородица” носят стиловите белези на късносредновековната стенопис от XVI-XVII век и бележат края на монументалната българска средновековна стенопис.

Църквата е сравнително добре запазена, но се нуждае от спешни възстановителни работи. Част от каменните плочи на покрива и конхите са изпочупени, частично е изронена и хоросановата спойка между каменните блокове.

На входа на гробищата Ви посреща нова прясно ремонтирана и белосана постройка. Не се отчайвайте - това е новата пристройка-богопростница, а самата църква е зад нея - иззидана от камък и хоросан и покрита с напукани стари плочи. В богопростницата е светло, но в самата църква няма осветление и е тъмно като в рог. Зад разнебитения дървен иконостас обаче са запазени на източната стена няколко повредени фрески. Ако си падате по такива неща - спрете и разгледайте, и няма да съжаляввате.

За контакти:
Кметство:
Телефон: 07729/ 2130
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания