Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. Петка'' и Събор в с.Светлина
ежегодно събитие

с.Светлина,община Димитровград,Област Хасково

Вашата оценка
14.10.2020 г. -
14.10.2020 г.


 
Празник на селото е деня на Петка Българска - ''Света Петка'' , чието име носи и черквата в селото, в която ликът на Васил Левски е изографисан и по този начин жителите на село Светлина са канонизирали българският национален герой.
Селото се намира на 4 km южно от друго по-голямо селище Горски извор, на 5 km северно от с. Сусам и на 9 km северно от с. Минерални бани. Светлина е много близо разположено до международния път E-80 (5 км.), който води към ГКПП „Капитан Андреево“. Самото село е на пътя Горски извор - Минерални бани. Пътят до селото е преасфалтиран през 2009 година и е в идеално състояние.

В центъра на селото се намира църквата. В източния край на селото се намира язовира, а от южния край има прекрасна гледка към вековни дъбови гори (цялото село е заобиколено от гори). Не далеч от селото има обработваеми от местните хора лозя, а също и големи площи земеделски ниви.

Село Светлина е създадено по време на турското робство от придошлите тук турски нашественици, през 19 век обаче странна чума обхваща селото, турците бягат в Анадола, а на тяхно място идват българите, живели до тогава в околните планини, където са се пазели от турските погроми. Няколко семейства от близкото село Горски извор (което винаги е било населено с българи) също се преселват в Светлина. Името на селото до 1906 година е Айдънлар, което на турски означава „лунна светлина“.

Селото е почти обособено като вилна зона на Хасково и Димитровград. В близост са разположени два язовира за риболов: „Бузалъка“ и „Калето“.

За контакти:
Кметство: 03936/2215
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания