Религиозни и храмови празници

Събор на ''Петковден'' в м. „Бабина кория“ край с.Ярлово
ежегодно събитие

с.Ярлово,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
4 от 1 глас
14.10.2019 г. -
14.10.2019 г.


 
Събор на Петковден, който се провежда в местността „Бабина кория“ при лековития кладенец и параклиса „Света Петка“.
Село Ярлово се намира в планински район, на около 40 км от София. Разположено е в южните склонове на Витоша. На запад се намира планината Верила. През селото минава р. Палакария, извираща под витошкия връх Купена (2108 м.) и се влива в р. Искър.

Най-старото документално сведение за селото е от 1515 г. В турския регистър името на селището е Ярлова. Все такова е името на селището и във втория документ от 1576 г., каквото е и досега. От двата документа се узнават около 300 лични и бащини имена на ярловци, както и на двама свещеници. По това време, а и преди това селището е било в близост до прохода Лисец, след опожаряването му през 1792 г. се заселва на сегашното си месторазположение.

Произходът на името е старославянски. Образувано е от личното мъжко име Ярло (документирано през XVI в.) или Яро+ло. Самото Яро пък е запазено в личните имена Ярослав (XI в.), Яромир (XII в.), Яромила. Първоначално името е сакрално и с него се обозначава божеството Яровит, който е син на Сварог — богът на огъня.

Селото има две църкви — стара, която е полувкопана, и нова: „Света Неделя“ в центъра на селото, осветена през 1906 г. От османски регистър от 1515 г. са известни имената на двама местни свещеника — поп Димитри и Петре Райо. Някога тук са съществували и други църкви, сега в развалини: „Свети Димитрий“ в близост до местността Бенто, „Света Богородица“ — към Рибарнико, наричана сега Шарената черква и други.

В селото е имало килийно училище, с учител през 1791–1796 г. Алексей. ОУ "Васил Левски"

* Местности: Айдушка скала, Алачугите, Бараница, Бента, Бога глава, Гайденица, Лепчино, Градището, Гърлото, Дременлия, Езедина, Еловица, Емина, Ерила, Заграниата, Кашоте, Кайо, Лековит кладенец, Лепчино, Пастра, Петрус, Рибарника, Рошко, Рудината, Смильо, Сокра, Сурда, Ушеко, Чегарица, Чоре, Чоролея, Шарена цръква, Ярема.

За контакти :
Кметство : 071221233
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания