Религиозни и храмови празници

Mаслосвет на открито в манастир 'Св. Йоаким и Ана''
ежегодно събитие

кв.Бистрица,Столичната община,Област София-град

Вашата оценка
2 от 1 глас
01.03.2020 г. -
01.03.2020 г.


 
Mаслосвет на открито на ''Неделя православна''. Понастоящем манастирът е постоянно действащ. Представлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна, с купол, вътрешен и външен притвор черква, жилищни и стопански сграда.
До манастира се отива с кола по асфалтиран път, който се отклонява вляво от шосето Бистрица - Железница на 2 километра от Бистрица и пеша по коларски път и пряка пътека, които започват от селското гробище в югоизточна посока. Намира се в местността Мали дол на Витоша, на около 2 км югоизточно от Бистрица.

В местността Мали дол се намира манастир на името на свети Йоаким и Ана. На това място още от IV-V век до покръстването през 865 г. е съществувал молитвен дом, убежище за гонените християни. След IX век, по времето на цар Борис, или най-късно през Златния век на Симеон, тук е построен голям храм. Разрушен е от турците през 1393-96 година. До 1925-а там е имало каменен кръст и се е знаело, че мястото е оброчище.

Черквата е построена върху могилен некропол, като под черковния наос се намира запазена антична гробница (ІV - нач. на V в.), в която се слиза по каменни стълби откъм притвора.

През 1925 г. Бона Велинова от с. Григорево, Елин Пелинско, прекарала нощта на Неделя православна на открито в пост и молитва. На сутринта забила колчета в четирите ъгли на съборената от турците църква и наредила на присъстващите да копаят, докато не открият основите. Казала още, че волята Божия е да се възобнови църквата и да се посвети на светите Йоаким и Ана. Оттогава тук се отслужва маслосвет на открито на Неделя православна.

От 1939 г. до 1946 г. върху откритите стари основи е построена църква. Строи се обаче с лоши материали и през 1946 г. покривът пада, зидовете се напукват и се налага сградата да бъде вдигната отново. През пролетта на 1947 г. е дадено начало на строежа на съществуващата днес църква. При започване на изкопа е открита каменна плоча, прикриваща вход към гробница. Входът представлява правоъгълна шахта, висок е 104 см и е широк 70 см. Помещението е с каменен цокъл, нагоре е строено с тухли и постепенно засводено. Стените му са дебели 54 см и са измазани отвътре с хоросан. На едната има три ниши, облицовани с тухли. Върху мазилката на източната стена е нарисуван кръст с червена боя, а на западната, точно над входа, има нарисувана котва.

В гробницата, положени в дървени ковчези, са намерени мъжки и женски скелет, но единият череп липсва. Гробницата е ограбвана и затова находките са оскъдни - малка глинена лампа, силно повредена медна монетка. Според иманярите, черепът на обезглавения скелет е скрит заедно с имането на манастира, а тук трябвало да има и кожен свитък с обяснение... Не се знае чии са скелетите, но се предполага че са на знатни особи (в легендите се прокрадва името на цар Иван Шишман). Изобщо, старината в Мали дол е наистина интересна и забулена в тайнственост.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания