Религиозни и храмови празници

Храмов празник и Събор в манастира ''Св. Петка'' кв.Бистрица
ежегодно събитие

кв.Бистрица,Столичната община,Област София-град

Вашата оценка
3.8 от 5 гласа
14.10.2020 г. -
14.10.2020 г.


 
От много години Петковден събира жителите на Бистрица на курбан и събор в манастира "Св. Петка" над квартала. И тази година традициите ще се спазят и хиляди гости и приятели на Бистрица ще почетат храмовия празник и курбана.
Фолклорни фестивали и събори
Бистришкият манастир "Св. Петка" с храм "Св. Пророк Илия" се намира в местността Калугерско ливаге в границите на с. Бистрица.
Фолклорни фестивали и събори
Намира се в близост до пенливата Янчовска река, и в миналото е бил съставна част на Витошката легендарна "Мала Света гора".

Когато през 1869 г. тук идва за свещеник Стоян Попгеоргиев Дедиков - бистричанин, направил малка схлупена наполовин в земята църквица, зидана с речни камъни и кал, поддържаща силата на вярата.

След рухването на църквата през 1951 г. местните хора, по инициатива на свещеник Драгомир, изграждат с дарения настоящия храм, който е осветен на 05.08.1956 г. от Левкийски епископ Партений.
Фолклорни фестивали и събори
Бистрица и прилежащите й девет вилни зони са със статут на квартал в рамките на Столична община, област София-град, определен като жилищна зона лукс, предназначена за ниско строителство в природна среда (официалният административен статут е село в област София-град, район Панчарево), намиращ се в подножието на Витоша, на 10 километра югоизточно от центъра на столицата.

През него минават две реки - Янчовска и Стара река, които се сливат почти в центъра и образуват река Гъбешница.

На административната територия на Бистрица се намират монумент „Камбаните” и новостроящият се Бизнес парк "Камбаните", в.з. "Бункера", в.з. "Малинова долина ІІ-част", в.з. Шумако, в.з. "Косанин дол" и др. вилни зони, както и много жилищни комплекси от затворен тип.

Оттук може да се тръгне към с. Железница или към кв. Симеоново. Може също така да се поеме по някоя от пътеките към х. Алеко или към Черни връх.
Фолклорни фестивали и събори
Над Бистрица е разположен и природен парк "Бистришко бранище" - един от първите резервати в България, обявен за защитена зона през далечната 1934 г.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания