Религиозни и храмови празници

Храмов празник на Владайският манастир ''Св. Петка''
ежегодно събитие

с.Владая,Столичната община,Област София

Вашата оценка
3 от 1 глас
14.10.2020 г. -
14.10.2020 г.


 
Владайският манастир "Св. Петка" е основан през Второто българско царство и през 1328 г. е бил сринат до основи от кръстоносци, като всичките му монаси били избити.
Фолклорни фестивали и събори
Преди смъртта си, монасите заровили Евангелие и две икони – на ''Св. Петка'' и на ''Св. Неделя'' под каменен кръст, тъй като манастирът бил двупрестолен, т.е. посветен на двете светици.
Фолклорни фестивали и събори
Чест гост във Владайската обител е бил цар Иван Шишман, който дарявал и много средства за манастира. През турското робство в манастира е имало подземна църква.

Владайският манастир бил хайдушко сборище, като хайдутите обичали да отмарят в сянката на многобройните дъбове в двора му.

И до ден днешен десет дъба могат да се видят в манастира, като възрастта им е няколкостотин години.

Владайският манастир е разположен в подножие на пл. Люлин срещу жп гара Владая, на ок. 1 км от с. Владая и на 5 км от София.
Фолклорни фестивали и събори
До манастира се стига или пеша от Владая, или с кола. Ако се пътува с кола, идвайки от София, вместо да се свие от главния път вляво към центъра на Владая, трябва да се поеме по асфалтова отбивка вдясно. Отбивката първо преминава покрай няколко вили и след неповече от 1 км. от главния път достига до манастира.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Кметство : с. Владая, ул. ''Войнишко въстание'' № 61
029992508 ; kmetstvo_vladaja@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания