Религиозни и храмови празници

Събор и Храмов праязник на ''Голяма Богородица'' в с.Железница
ежегодно събитие

с.Железница,Столичната община,Област София

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
15 август - Празник на селото с празнична литургия и курбан по случай ''Голяма Богородица''. В селото се провежда редовно честване, като лазаруване и коледуване.
Фолклорни фестивали и събори
Селото е разположено в източните склонове на Витоша, по поречието на Железнишка река, на 1000 м.н.в., на 23 км южно от София.
Фолклорни фестивали и събори
Железница е възникнала преди няколко века благодарение на изобилието на желязна руда, за което свидетелства и името й. Към началото на миналия век жителите на селото наброявали около 1000 души.

Местните хора изградили свой храм – „Успение Богородично”, чиято дървена камбанария предизвиква интереса на посетителите.

В близост е Кокалянският манастир,
а на около 10 км от селото – манастирът „Св.Дух”. Същесвува предание, че манастирът е бил издигнат върху основите на тракийско светилище през 15 в. Разположен е под връх Манастирище/1338м./. Разрушен и изгорен от турците. През 2001 г. родолюбци издигнали до руините Параклис със същото име.

Тук може да видите вековно буково дърво /над 500 г./, под което извира вода с червен цвят и е считана за лечебна.

Според друга легенда, селото възниква след заселването на жители от с.Железница, Благоевградско, подгонени от турците. За това свидетелстват особеностите на говора на част от по-старото население на селото. За първи път се споменава в турски документи през 17 век под името Жележенче.

Около 12 – 13 са минералните извори в района. Температурата на водата им е 30 градуса и през 40-те години на миналия век била бутилирана и продавана из страната.

Tуристически маршрути през Витоша (до Черни връх и Щастливеца), път през Плана планина до Кокалянския манастир.

За контакти:
Кметство: с. Железница, ул. ''Плана планина'' № 1
029927714 ; jeleznitsa@abv.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания