Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. Успение Богородично'' в с.Костенец
ежегодно събитие

с.Костенец,Община Костенец, Софийска област

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Празник на храм "Св. Успение Богородично", честван всяка година на 15-ти Август.
Предполага се, че местността първоначално е заселена от тракийското племе беси около 2 века преди новата ера. Населеното място е първото на територията на днешната община Костенец.

При направените архиологически проучвания на хълма "Горна черква" на запад от селото са намерени останки от стара крепост и са разкрити очертания на старинна християнска базилика от 5 в. Намерени са стари кюпове за вода и храна, римски, византийски и старобългарски монети. Името Костенец е възникнало по-късно. Според преданието то идва от костите, с които е било осеяно полето след многобройните битки.

След построяването на крепостта в Костенец римляните прокарали път от крепостта Гиген на Дунав до Солун. Открити са останки от стар калдаръмен път от курорта "Вили Костенец" водещ към Помоченица, за който не е установено кога е бил построен. На около 13 км. от село Костенец на 17 август 986 г. е станала известната битка между войските на цар Самуил и тези на византийския император Василий Втори. И до ден днешен местното население нарича мястото на битката Царево падало.

За контакти :
тел.: 0889737347
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори

Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания