Религиозни и храмови празници

Събор до текето на Али Баба в с.Широка поляна
ежегодно събитие

с.Широка поляна,община Хасково, Област Хасково

Вашата оценка
3.8 от 8 гласа
05.05.2023 г. -
06.05.2023 г.


 
Както всяка година и тази над 10 хиляди се събраха на традициония събор край хасковското село Широка поляна до текето Али Баба.
Фолклорни фестивали и събори
Сред тях бяха няколко хиляди мюсюлмани-алиани, които на 6 май посещават религиозният храм, молят се и палят свещи.

За мюсюлманите празникът Хъдърлез се свързва с образите на светците Хадир и Иляз, които символизират живота, смъртта и безсмъртието.

Поверието гласи, че на 5-ти срещу 6-ти май, във времето между първи петли и изгрев слънце, светците се срещат след едногодишното си пътешествие по земята.

В часа на тяхната среща се твори безсмъртието и прераждането на ново начало.

В ранно утро, преди изгрев слънце на 6 май, жените и децата излизат по ливадите и по три пъти се търкалят в росната трева за здраве

„На този ден се колят курбани и се празнува. Така е от 500 години, останало от османско време. Тази година успяхме да раздадем на присъстващите, 20 казана от традициония пилаф „кешкек”, заяви председател на културно-просветната организация “Джем – Южна България”.

Алианите се считат за потомци на пророка Али, който е зет на Мохамед и в зората на исляма са изявили претенции религията да се изповядва само от преките кръвни роднини на Пророка Мохамед.

На националния събор до текето на Али Баба, датирано към 14 век, по подобие на християните, се палят свещи и се молят.
Фолклорни фестивали и събори
Стотици чевермета и тази година събраха мюсюлмани алиани край хасковското село Широка поляна.

Всяка година тук се събират хора от областите Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора и има един обединяващ ефект за всички в този регион.

Алианският храм е датиран още от времето преди България да падне под турско робство. В този храм алианите палят свещи така, както го правят и християните.

Алевитите следват вяра много по-различна от традиционния ислям. Тези правоверни не влизат в джамии, а жените не носят шалвари и фереджета. Те могат да отидат навсякъде с мъжете си, за разлика от останалите мюсюлманки.

За контакти : тел.:03707/2360; shiroka_polyana@haskovo.bg


За повече информация :
''Джем -Южна България'' във Facebook


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания